May Schoeber

Waarom doen mensen wat ze doen? En hoe kunnen we ons aanpassen als dit gedrag niet effectief is en ons niet gelukkig maakt? Deze vragen houden mij bezig sinds ik een kind was. In mijn dagboekje schreef ik: “Nou moet ik zoveel leren, maar niemand leert mij hoe ik moet leven”.

Daarom koos ik na het gymnasium voor een praktische studie – Jeugdhulpverlening – in plaats van een universitaire. De analyse van een situatie vond ik niet zo interessant. Begrijpen wat er mis ging en de oorzaak daarvan was het gemakkelijke deel van het werk. Ik was vooral gepuzzeld door de vraag: hoe zorg je er voor dat we ons gedrag zo aanpassen, dat we het gewenste resultaat – een gelukkig leven – behalen? Wat moet ik doen zodat de ander zijn of haar gedrag verandert. Daar zat voor mij de uitdaging.

Mijn vroege loopbaan

In eerste instantie ging ik na mijn studie werken in de Jeugdhulpverlening. Hier zat ik met mijn interesse voor gedragsverandering en persoonlijke groei op de juiste plek. Uren kon ik met mijn collega’s na het werk napraten over hoe we ‘onze’ kinderen het beste vooruit konden helpen. Dat was geen overwerk, we genoten hiervan. Ik heb hier hele fijne herinneringen aan.

En ik was vast een gepassioneerd jeugdhulpverleenster gebleven als ik niet op mijn 25e een nieuwe uitdaging kreeg voorgeschoteld: een dijk van een burnout.

Burnout

Hoewel ik hier echt niet op zat te wachten, was het achteraf bezien een ‘blessing in disguise’. Zo zag ik het toen zeker niet. In die tijd sprak nog niemand over stressklachten en het woord burnout bestond in Nederland nog niet. Niemand herkende mijn klachten. Ook mijn huisarts, collega’s en zelfs mijn latere therapeut niet. Van schrik nam ik ontslag.

Er was geen sprake van een adequate therapie en er waren geen nuttige tips op internet. Daardoor namen mijn klachten alleen maar toe. Ik veranderde van een intelligente, veelbelovende, hoger opgeleide jonge hulpverleenster in een angstige werkloze met een snel afnemend zelfvertrouwen.

‘Turn your shit into your gold’

Er is weinig meer bepalend is geweest voor mijn leven dan die burnout. Het heeft me veel pijn en moeite gekost om hiervan te herstellen, maar wat heb ik er ook superveel van geleerd! Het werd een krachtige drive om uit te zoeken wat me eigenlijk overkomen was en waardoor, om meer te ontdekken over hoe wij mensen in elkaar steken, om te leren wat stress is en een burnout, en al doende te ontdekken wat werkt bij herstel. Na mijn eigen herstel ben ik die drive gaan inzetten voor een doelgerichter en effectiever manier om met stress en burnout om te gaan.

Van lieverlee verschoof mijn aandacht van herstel van stressklachten naar het voorkomen van onnodige stress. Ik ging me bezighouden met vragen als: Welk gedrag bevordert ons vermogen met de eisen en onverwachte gebeurtenissen in het leven om te gaan? Welke eigenschappen moeten we dan ontwikkelen? Wat is ervoor nodig om gelukkiger te zijn in ons werk en daarbuiten? Maar ook: hoe kunnen organisaties bijdragen aan werkgeluk?

Alles wat ik al doende leerde, heb ik vertaald naar mijn eigen methodiek.

De 5 sleutels voor minder stress, meer rust en betere resultaten

Ik ontdekte de 5 sleutels voor meer rust in je werk, waardoor je er meer plezier in hebt en betere resultaten boekt. Betere gespreksvoering bijvoorbeeld, maar ook een hogere omzet. En een fijner en gezonder leven. Op deze sleutels zijn mijn programma’s gebaseerd.

Voor professionals die vanuit bevlogenheid voor hun vak kozen – jeugdbeschermers, huisartsen, psychologen maar ook ondernemers – ontwikkelde leer ik het Veerkracht Programma. Hierin leren ze beter met stress omgaan, onnodige stress te voorkomen en de focus houden op wat het belangrijkste is. Zodat zij gezond en met plezier hun werk doen en met betere resultaten voor hun cliënten of patiënten.

Voor ondernemers en professionals met een extra uitdaging heb ik van dit programma een intensievere versie gemaakt met extra veel persoonlijke aandacht– het Krachtig Leiderschap programma.

En speciaal voor mijn jeugdliefde – de Jeugdhulpverlening – is er de Veerkracht Training voor de Jeugdzorg.

 

Mail me

  • Voor een persoonlijk adviesgesprek
  • Om je aan te melden voor mijn online training
  • Om te sparren over stress in je bedrijf
  • Voor een lezing
  • Als je een goed idee hebt voor mijn vakgebied

Want met meer rust creëren we een fijnere, effectievere en duurzamere wereld.

Hearth Math Coach May Schoeber
CRKBO Gerigistreerd Docent May Schoeber Stress en Burn-out coach
Onderzoeksbureau Soffos