Waarom ik dit werk doe 

De vraag waarom mensen doen wat ze doen heeft mij altijd beziggehouden. Deze interesse zorgde ervoor dat ik in eerste instantie ging werken met kinderen met gedragsproblemen. Daarbij was ik vooral geinteresseerd in de vraag wat wij (de omgeving van het kind en ik) konden doen om deze kinderen uit te nodigen tot ander, gezonder gedrag. Het probleem is één ding, maar de echte uitdaging lag voor mij in het vinden van manieren die leidden tot verandering. Wat werkt als ik verandering wil bewerkstelligen? Dit is en blijft voor mij een ontzettend boeiende vraag.

Toen ineens kreeg ik een uitdaging waar ik niet op zat te wachten: een dijk van een burnout. Achteraf bezien was het een hele nuttige uitdaging en was het misschien precies waar ik om gevraagd had. Maar zo dacht ik er toen zeker niet over. Het was 1985 en niemand om mij heen sprak nog over stressklachten of een burnout. Ook mijn huisarts, therapeut of collega’s niet. Van schrik nam ik ontslag. Aangezien er geen sprake was van een adequate therapie of nuttige tips op internet, namen mijn klachten alleen maar toe. Ik veranderde van een intelligente, veelbelovende, hoger opgeleide jonge hulpverleenster in een angstige werkloze met een snel afnemend zelfvertrouwen.

Er is weinig dat meer bepalend is geweest voor mijn leven dan die burnout. Wat heb ik daar veel verdriet van gehad, maar wat heb ik er ook superveel van geleerd! Het werd mijn drive om uit te zoeken wat me eigenlijk overkomen was, hoe onze psyche in elkaar zit, wat stress is en een burnout en wat werkt bij herstel. Van lieverlee verschoof mijn aandacht van herstel van stressklachten naar het voorkomen van stress. Hoe kunnen we zo leven dat we voldoende veerkracht hebben om alle eisen en onverwachte gebeurtenissen het hoofd te bieden? Vervolgens richtte ik me steeds meer op de vraag wat er voor nodig willen we gelukkig zijn in ons werk en daar buiten. En hoe organisaties kunnen bijdragen aan werkgeluk. Niet alleen voor het welzijn van de medewerkers, maar ook om effectiever te zijn en meer te kunnen leveren.

Eigen methode

Tijdens deze fantastische reis heb ik mijn eigen methode ontwikkeld om vanuit veerkracht om te gaan met lastige situaties en daar weer goed van herstellen.

In het Veerkracht Programma leer je stress te reduceren, stressklachten verminderen, onnodige stress te voorkomen en de focus houden op wat voor jou belangrijk is. Het Veerkracht Programma is speciaal ontwikkeld voor professionals die zich verantwoordelijk voelen voor hun werk en graag goede resultaten boeken. Die vanuit bevlogenheid voor hun vak gekozen hebben, maar gaandeweg het werkplezier (dreigen te) verliezen, doordat het werk teveel van ze vraagt met stressklachten als gevolg. Zij willen zich inzetten voor een gezonder en gelukkiger manier van werken met een grotere effectiviteit en betere resultaten. In het Veerkracht Programma werken we ook aan het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap, met name aan die thema’s die je helpen stress te voorkomen en jouw werkplezier te vergroten.

Het Krachtig Leiderschap Programma is voor teammanagers die willen leren hoe ze een veerkrachtig en effectief team kunnen ontwikkelen. We werken in dit programma aan het vergroten van veerkracht en omgaan met stress, maar ook aan het maken van heldere keuzes en het stellen van haalbare doelen. Hierdoor creëer je voor jezelf én voor jouw team de nodige rust. Rust ligt aan de basis van een grotere effectiviteit, onze creativiteit en werkplezier. We gaan dieper in op het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap en hoe je jouw inzichten aan jouw team kunt overbrengen.

Daarnaast geef ik regelmatig trainingen in kleine groepen en masterclasses over het thema veerkracht en leiderschap.

Praktisch, positief en persoonlijk

Mijn manier van werken kenmerkt zich door een praktische, positieve en persoonlijke aanpak. Want als je weet wat je moet doen ben je pas op de helft, je wilt ook weten hoe je dat kunt bereiken. Ik ben er van overtuigd dat wij ons vanuit positiviteit het beste ontwikkelen. De opgedane kennis en theorie vertaal ik altijd naar jouw persoonlijke situatie, zodat je het geleerde ook werkelijk kunt integreren in jouw manier van werken.

Wil je meer weten of wil je je aanmelden voor een Veerkracht Adviesgesprek? Stuur me een mail en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

May Schoeber

Coach Veerkracht en Leiderschap