Quiet quitting, wasda?

Vorige week stond in dagblad Trouw een artikel over Quiet Quitting, een verschijnsel dat zich in toenemende populariteit mag verheugen. Dat juich ik van harte toe. Het is een nieuw antwoord op de toenemende prestatiedruk en bijkomende stressklachten, ontstaan in China en via de VS naar Nederland gekomen.

 

But what are we actually talking about?

Quiet quitting is de houding van een werknemer die niet meer doet dan waar hij/zij voor aangenomen is. Niet minder, maar ook in principe ook niet meer. Het is een vorm van passief verzet tegen steeds hogere eisen van werkgevers, die daar verder niets tegenover stellen. En daar ook geen afspraken over hebben gemaakt. Het is stoppen met steeds verder je grenzen oprekken om te voldoen aan andermans verwachtingen ten koste van jezelf. Van je gezondheid, je werkplezier en/of je levensgeluk.
Quiet quitters zetten hun telefoon uit in het weekend, zodat ze niet gestoord worden bij het spelen met hun kinderen. Ze checken hun mail niet in de vakantie, omdat ze weten dat ze het nodig hebben om even helemaal met iets anders bezig te zijn. Of omdat ze daar eenvoudigweg geen zin in hebben.
Ze schreeuwen dit niet van de daken, ze doen het gewoon. Stil stoppen dus.

 

Is het niet een beetje sneaky?

Helemaal niet, want je houdt je gewoon aan de afspraak. Het is niet dat je de kantjes er van af loopt. Het is gewoonweg niet steeds meer en meer doen dan je hebt afgesproken bij aanvang van je dienstverband. Fair? Ja natuurlijk! Quiet quitting is trouwens ook in het belang van de werkgever. Het houdt je gezond en inzetbaar. Bovendien krijgt de werkgever alle voordelen die gezonde werknemers meebrengen.
Zijn quiet quitters niet tevreden met hun werk? Jawel hoor, vaak wel. Ze hebben alleen ook nog een leven naast hun werk. Hebben ze geen drive? Zeker wel, maar ze willen die drive graag houden door tijdig te ontspannen.

 

Wil je ook starten met Quiet quitting?

Maar weet je nog niet hoe? Stuur een berichtje naar mail@mayschoeber.nl en ik mail je mijn whitepaper met praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Ik ben ook heel benieuwd naar jouw visie op Quiet Quitting. Ben je het – totaal – niet met me eens? Of ben je een enthousiaste beoefenaar? Please let me know. Ik hoor graag je mening en/of ervaring.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *