Koud

Koud!

Tot mijn verrassing lag er rijp op de daken vanochtend toen ik de gordijnen open schoof. Tenminste, op mijn nieuwe sedumdak. Eindelijk heeft het weer eens gevroren.

Wat heb ik die kou gemist! Nooit gedacht dat ik kou zou missen.

 

Ooit was ik in Tibet op reis met een twee Russen, een Italiaan en een Zwitsers stel. Het was eind November en waanzinnig koud. We sliepen in een soort riad, maar dan op zijn Tibetaans. De meisjes bij de meisjes op een kamer, de jongens bij de jongens.

Onze kamer had geen wc. Wel was er een hokje aan het eind van de binnenplaats. Er zat niets anders op dan me daarheen te begeven toen de nood zich ’s nachts aandiende. Op het licht van de sterren schuifelde ik over de houten galerij, passeerde ik een andere nachtplasser en ging het hokje binnen.

Daar was het gelukkig pikkedonker en heel koud. Dus ik zag niets en ik rook ook niets. Het is vast goed gegaan. Daarna vlug met kleren en al terug het bed in.

’s Ochtends aten we ons ontbijt met onze jassen aan. Een jonge man – met bontjas aan – bracht ons dampende thee en ik vroeg hem of hij die kou niet erg vond.

‘O no’, zei hij, ‘I like it’.

 

We kunnen maar het beste omarmen wat we niet kunnen veranderen. Maar als je er wel iets aan kunt doen: onmiddellijk in actie komen.

Chronische stress is niet onvermijdelijk en werkdruk evenmin. Je hoeft niet gejaagd door het leven.

 

Wil je weten hoe je dat kunt veranderen? Geef je dan op voor de online training via https://mayschoeber.nl/online-training/

Ik vertel je maandag 7 december om 19.30 uur hoe je Succesvol Stress kunt Verminderen.

Doorgeven is fijn.

Fijne dag,
May Schoeber

Soms zijn complimenten net wolven in schaapskleren

Gisteren kreeg ik een paar mooie complimenten voor mijn nieuwsbrief nieuwe stijl. Daar ben ik gevoelig voor, dus ik was blij.

Even.

Daarna dacht ik:

‘Misschien was het een eenmalig succesje. Een toevalstreffer. En wordt het de volgende keer helemaal niks’.

Zo’n compliment geeft ook druk. De volgende brief moet dan ook weer goed zijn. Dat doe ik natuurlijk zelf, niet dat compliment.

Maar op de achtergrond bleef die ‘toevalgedachte’ zeuren.

 

Ik heb ooit helemaal uit het niets met een slok op en met veel bravoure een dartwedstrijd gewonnen. Mijn gezelschap keek met open mond toe.

Het leverde me een kort moment van roem en een uitnodiging voor de plaatselijke dartclub op.

Natuurlijk weigerde ik. Ik kon namelijk helemaal niet darten. Nog steeds niet trouwens. Maar hoezo ging het dan die keer zo goed?

 

Toevalstreffers bestaan. Soms noemen we ze beginnersgeluk. Of een geschenk uit de hemel.

‘Kun je geluk afdwingen?’

 

Ik ben hier nog niet uit, jongens en meisjes. Het is me wel duidelijk dat er maar één ding op zit: je moet altijd gewoon doorgaan. En altijd op je eigen manier.

Daarom werk ik in de luwte zonder pottenkijkers aan mijn vernieuwde online webinar Succesvol Stress Verminderen.

Over hoe je elke dag op een simpele manier kleine stappen kunt zetten naar een leuker, succesvoller leven met veel minder stress.

 

Wil je weten of dit webinar jouw complimenten waard is?

 

Geef je dan op.

Maandag 7 december om 19.30 uur

https://mayschoeber.nl/online-training/

Of geef het door aan anderen die daar iets aan hebben.

 

Fijne dag,

May Schoeber

‘Ik heb er eigenlijk helemaal geen zin in’

Was mijn eerste gedachte vanochtend bij het wakker worden.

Ja, wel in leven. Maar niet in werken en alles uit mezelf moeten halen. Buuuuhhhh.

Geen zin in een weekplanning maken, de dag plannen, een blog schrijven, werken aan mijn nieuwe training…

‘Ik doe het ook niet’, besloot ik.

‘Ik wil alleen maar krijgen!’

Toen heb ik alles gedaan wat ik iedereen altijd adviseer om niet te doen. Dus eerst alle email gelezen. Echt elk mailtje bekeken.

Gelukkig zat daar een video tussen van een webinar die me interesseerde. Duurde bijna 1 uur. Ik heb het helemaal afgekeken.

Daarna een online afspraak gehad. Ook leuk.

Tussendoor gezocht naar een groene theedoek voor mijn schoonmoeder voor Sinterklaas. Je hebt zulke mooie theedoeken! Bijvoorbeeld van het Textielmuseum in Tilburg. Daar heb ik er zelf ook eentje van.

‘Hé, die is ontworpen door Mara. Die ken ik. Echt zó mooi. Maar niet groen. Zal ik ‘m voor mezelf kopen? Best veel € 19,- voor een theedoek. Ach, ik doe het gewoon, wat kan mij het schelen’.

Wat was het eigenlijk een leuke dag aan het worden!

‘Wat zal ik nu eens gaan doen? Ik vind het eigenlijk wel leuk om te kijken of ik een blog kan schrijven in max 45 minuten’.

‘Jaaah. Gelukt. Ik voel me helemaal toppie’.

Nu ga ik eindelijk mijn bureau eens opruimen. En daarna mijn gratis online training “Succesvol Stress Verminderen” nakijken voor ik hem maandag 7 december om 19.30 uur geef.

Doe mee als je ook het gevoel wilt hebben dat je tijd genoeg hebt en wilt weten hoe je dat moet regelen. Geef je op via https://mayschoeber.nl/online-training/.

Of geef het door aan anderen die daar iets aan hebben.

Fijne dag,
May Schoeber

Connecting the dots

Mijn zeer christelijke buurman kreeg onlangs zijn vierde dochter. Toen ik hem in de voortuin zag rommelen, liep ik naar hem toe en feliciteerde hem.

En ik vroeg of hij misschien na die drie meiden niet graag een jongen had gewild. Ik zag dat het antwoord ‘ja’ was. Maar dat zei hij niet.

Hij zei: ‘Wij weten op voorhand niet wat goed voor ons is’. Okay. Daar moest ik even over nadenken:

‘Wat een merkwaardig antwoord. Wat bedoelt hij hier precies mee?’
‘Dit is wel heel christelijk gedacht.’
‘Beetje schijnheilig wel.’

Ik bleef er op kauwen.

Gisteren keek ik twee keer naar een fantastische speech van Steve Jobs. Hij sprak over de lessen kalligrafie die hij had gevolgd na zijn drop-out van college, omdat hij dat zo leuk vond.

En over hoe die cursus achteraf zo waanzinnig goed van pas kwam! Want als er iets is waar Apple in uitblinkt is het wel vormgeving. Op het moment zelf had hij daar nog geen idee van.

In zijn speech noemde Steve Jobs dit proces van achteraf begrijpen ‘connecting the dots’.

Achteraf viel alles op zijn plek.

Op voorhand wist hij niet wat goed voor hem was.

Pas achteraf kun je de puntjes met elkaar verbinden en krijg je zicht op het grotere plaatje.

Ah, dat bedoelde mijn buurman!

Zo is het ook met stress. We weten op voorhand niet of het goed voor ons is. Het voelt niet lekker, zoveel is zeker. Maar is het slecht?

Gisteren nog belde een cliënt na 1,5 jaar op om te zeggen hoe blij ze achteraf was met haar burn-out. Haar leven was er enorm van opgeknapt!

Wil jij dat je stress achteraf een positieve ervaring wordt? Dat je achteraf blij bent met de stressklachten van toen?

Wil je weten hoe?

Op 7 december 19.30 uur geef ik de gratis online training Succesvol Stress Verminderen. Meld je hier aan.

Je bent van harte welkom.

May

Kan iemand mij vertellen hoe ik gelukkig word?

Kan iemand mij vertellen hoe ik gelukkig word?

‘Ik moet zoveel leren, maar kan iemand me leren hoe ik gelukkig word?’ Deze hartenkreet schreef ik in mijn dagboek toen ik een jaar of 15 was. Ik was een ongelukkige gymnasiast en deed braaf wat men zei dat ik moest doen.

Elke week 6 uur Grieks en 6 uur Latijn. In hemelsnaam: Why?

Jammer dat je je leven maar een keer kunt leven. Nu weet ik dat ik toen braaf mijn ondergang tegemoet liep en wat ik veel beter anders had kunnen doen. Braaf zijn is soms best goed, maar ook heel vaak niet.

 

Gelukkig heeft een burn-out het tij gekeerd.

Dat zeg ik nu. Nu ik die les geleerd heb waar ik op mijn 15e om vroeg. Dankzij deze crisis leerde ik uiteindelijk waar ik echt gelukkig van word.

Van me verdiepen in andermans worsteling en uitzoeken hoe het fijner, beter en gemakkelijker kan. Advies geven deed ik altijd al. Ook ongevraagd overigens. Zodat die anderen gelukkiger zouden worden!

De oplossing voor mijn geluk lag altijd al voor mijn neus.

 

We maken het veel te ingewikkeld

Stel je voor dat jíj ook doet wat je fijn vindt om te doen en wat je goed kunt. Op jouw manier. Dat je doet wat je belangrijk vindt en jou voldoening geeft?

Hoe zou je je dan voelen? Hoeveel plezier zou je in je werk hebben? Welk verschil zou dit maken voor jouw geluk, jouw relaties, de kwaliteit van je werk? Met jouw manier van leven?

Stel je eens voor dat je besluit dat het nu afgelopen is met stress in je leven, met doorzeurende oude keuzes en dat je besluit nu echt te gaan voor geluk? Welke eerste stap ga je dan zetten?

 

Goed nieuws

‘Ja, duh! In deze onzekere tijd hou ik vast aan wat ik heb. Ik ga echt geen risico’s nemen nu’. Als dat is wat je wilt: prima.

Maar blijft je verlangen knagen, maar je niet weet hoe te beginnen: weet dan dat onzekere tijden juist zorgen voor de nodige energie en kansen om nieuwe wegen in te slaan. Deze tijd is juist geschikt voor verandering.

 

Je hoeft het niet alleen te doen

Ik ga je daar bij helpen. Als je echt verandering wilt.

Binnenkort lanceer ik mijn nieuwe online training waarin ik je help juist gebruik te maken van een crisis.

De training is nog niet helemaal af. Heel graag wil ik eerst jouw input.

Stel je doet mee aan de training “Doe je voordeel met een crisis”, welke vragen zou je beantwoord willen zien? Waar ligt jouw behoefte?

 

Superfijn als je reageert. Via mail@mayschoeber.nl of als reactie onder dit bericht.

Ik reageer altijd en waar mogelijk met een advies 😉

 

Vast dank en veel geluk,

May

Week 43 - Er is niks mis met hard werken

Er is niks mis met hard werken

Integendeel. Hard werken is heerlijk! Ik hou van werken en resultaten bereiken. Het geeft me veel voldoening om mezelf een aantrekkelijk doel te stellen en het beste uit mezelf te halen. 

Ja, soms krijg ik daar ook stress van. Als ik denk dat de uitdaging een beetje te groot is voor mij, als ik iets moet doen wat ik eng vind. Dan voel ik mijn hart in mijn keel en breekt het zweet me uit. Jakkes! Waarom doe ik dit?

Af en toe probeer ik mezelf dan wijs te maken dat het bereiken van mijn doel helemaal niet zo belangrijk is. Of dat het best op een andere manier ook bereikt kan worden.

Dan is mijn stressbrein aan het woord. Ons stressbrein wil geen verandering. Want alle verandering kan gevaar inhouden en wat je hebt voelt veilig.

 

Nuttige en nutteloze stress

Er zit alleen verschil tussen stress die je op je pad naar je doel tegenkomt en stress die ontstaat als:

 • je doet wat je niet wilt,
 • te lang te moeilijke dingen doet,
 • te zwaar belast bent en
 • niet goed voor jezelf zorgt.

Er wordt zoveel in negatieve zin over stress gesproken, dat ik bang ben dat we alleen al hierdoor te veel nutteloze stress hebben. En we daardoor te weinig bezig zijn met onze doelen, zoals de wereld mooier maken. Jouw mindset is cruciaal.

Constateer je dat je stress hebt? Kijk wat je kunt doen om hier goed mee om te gaan. Leer het te gebruiken in je voordeel. Als je dit niet de moeite waard vindt, stel dan je doelen bij. Blijf er niet in hangen, want dat geeft nog meer stress. 

 

Laat stress voor je werken

Wil jij ook leren hoe je de regie over stress krijgt en er je voordeel mee kunt doen? Geef je dan hier op voor mijn gratis online training op maandag 19 oktober om 19.30 uur. Je bent van harte welkom!

Hartelijke groet,

May

Gelukkig hebben we allemaal stress

Gelukkig hebben we allemaal stress

Als ik mensen vertel wat ik doe voor mijn brood, is hun reactie vaak dat ze helemaal geen stress hebben. Gelukkig klopt dit niet. We hebben allemaal weleens stress. Deze mensen bedoelen dan meestal dat ze geen last hebben van stress. En vaak klopt dit ook niet. Ze zijn het zich alleen niet bewust. Maar dit terzijde.

Waarom is het maar goed dat we allemaal stress hebben?

Stress is een signaal. In de kern geeft de stressresponse het signaal af dat er gevaar dreigt en zet je aan tot actie. Ik heb eens een man die mij achtervolgde in een lang nauw steegje, plotsklaps tegen de muur gedrukt en laten weten dat ik niet van zijn gedrag gediend was. Dat was niet dapper, dat was mijn stressresponse. Godzijdank! Stress helpt je dus gevaar te signaleren, het hoofd te bieden en in leven te blijven.

Welke voordelen heeft stress nog meer?

 • Stress is ook een prikkel om te leren. Zo heb ik geleerd dat je geen elektriciteitsdraad moet doorknippen als er nog stroom op staat.
 • Stress helpt je jouw werk steeds beter te doen. ‘Hm, deze training liep niet zo lekker, hoe kwam dat? Hoe kan ik dat in het vervolg anders doen?’
 • Stress helpt je focussen. ‘Volgende week is het examen, ik moet nu echt gaan leren!’
 • Het helpt je jouw prestaties verbeteren. De zenuwen voor een optreden bijvoorbeeld maken je scherp en volledig aanwezig in het moment.
 • Stress geeft je het gevoel dat je leeft, bijvoorbeeld als je jezelf uitdaagt en toch dat steilere pad neemt.
 • Sommige mensen beleven ronduit plezier aan stress en gaan wel tien keer achter elkaar in de Python.

Leer omgaan met stress

We hebben de stress response gelukkig allemaal. Maak daar gebruik van en leer er je voordeel mee te doen. Misschien helpt het als je stress geen stress noemt, maar spanning. Dat klinkt minder heftig. Als het heftig klinkt heb je kans dat dit direct de stressresponse activeert en je niet meer zo goed naar jezelf kunt kijken.

Wil jij ook leren hoe je de regie over stress krijgt en er je voordeel mee kunt doen? Geef je dan hier op voor mijn gratis online training op maandag 19 oktober om 19.30 uur. Je bent van harte welkom!

Hartelijke groet,

May

Blog over stress en stress-coaching ten tijde van Corona

Blijmoedig corona door. Je bent toch geen konijn?!

 • Uitgebreid filosoferen over de economische recessie die er aan komt en hoe diep wel niet 
 • Nog weer eens discussiëren of mondkapjes nu wel of niet nuttig zijn
 • Piekeren over de negatieve effecten van de corona-crisis op je bedrijf, inkomen, etc.
 • Klagen dat het echt domme, incongruente maatregelen zijn 
 • Extra veel online vergaderingen plannen, zodat je zeker weet dat je werknemers aan het werk zijn 
 • Dat verzuimpreventie-project ‘on hold’ zetten
 • Investeringen uitstellen, de hand op de knip
 • Etcetera…

 

Dit helpt ons allemaal niet.

Het is heel begrijpelijk natuurlijk. Ik doe het zelf ook. Het is onze variant op het koplampstaren van konijnen. Bevriezen als er gevaar dreigt.

Maar het helpt ons niet.

Ja, als het je beroep is je hiertegen aan te bemoeien, dan wel natuurlijk. Voor de rest van ons is het niet nuttig. 

 

Wat helpt wel? 

 • Accepteer de situatie. Ga thuiswerken, online training leren geven, boek dat weekendje naar Brussel om! Accepteer ook dat de werkresultaten anders kunnen zijn dan voorheen of dat werkdruk er nu anders uit ziet.
 • Realiseer je dat verandering tijd en energie kost. Dit is een tijd van investeren. Dat heeft effect op de resultaten, zoals inkomsten. Maar, alles wat je er nu (niet) in stopt, krijg je later (niet) terug.
 • Kom in actie en pas je aan. Experimenteer, leer en kies nieuwe oplossingen. Onderzoek de voordelen van deze nieuwe situatie en wees creatief in het vinden van oplossingen voor ongewenste effecten. 
 • Zorg voor jezelf en je personeel, zodat iedereen fris en fruitig blijft. Juist nu. Investeer in fysieke en mentale gezondheid, het is je werkkapitaal.
 • Oefen blijmoedigheid. Blij en moedig tegelijk je uitdagingen aangaan. Zie het als een avontuur.

 

Dit alles vraagt veerkracht. Kunnen schakelen als het tegen zit en toch doorgaan als je huivert. Kunnen omgaan met stressvolle situaties.

Lukt het niet en wil je hier meer over leren? Geef je dan hier op voor mijn gratis online training op 19 oktober om 19.30 uur. Je bent van harte welkom!

 

Zorg goed voor jezelf,

May

Blog over "Werken is ook leven"

Werken is ook leven

Veel mensen nemen een andere rol aan als ze aan het werk gaan. Zoals bijvoorbeeld mijn huisarts. Ik was vorige week bij haar en maakte een opmerking over haar manier van ademen. 

Het viel me op dat ze gehaast ademde. Ik was niet de enige zo bleek. Meer mensen hadden er al iets over gezegd. Ze maakte een gestreste indruk. “Hoe kan dat nou, ik ben net terug van vakantie!”.

Ze had een heerlijke vakantie gehad. En had ook weer zin om aan het werk te gaan. Dus daar lag het niet aan. Wel had ze allerlei op zichzelf lovenswaardige opvattingen over haar werk.

Onder meer:
“Als ik werk ben ik er voor mijn patiënten, ik wil ze de beste zorg geven”
“Per patiënt heb ik maar 10 minuten, dus ik moet doorwerken”
“Ik wil mijn patiënten niet laten wachten, dus hou ik de tijd goed in de gaten”

Tijdens haar werk had ze weinig aandacht meer voor zichzelf. Onbewust begon ze zich bovendien te haasten zodra ze aan haar werkdag begon. Zo werd stress onderdeel van haar rol als huisarts.

Werkplezier 

Dit voorbeeld is geen uitzondering, helaas. Veel mensen haasten zich door hun werk heen. Maar werken is ook leven. Het is geen voorportaal waarna het echte leven weer begint. Het leven is hier en nu. Nú kun je verschil maken voor anderen. Nú kun je genieten van anderen en jezelf. 

De kwaliteit van je werk is veel groter als je in het nu leeft. Het geeft veel meer plezier. Bovendien is werkplezier een enorm goede buffer tegen stress.

Dat wens ik iedereen toe. Speciaal in deze week want het is de Week van het Werkplezier.

**********

Wil jij stappen zetten naar meer werkgeluk? Op maandag 19 oktober om 19.30 uur geef ik weer een online training Succesvol Stress Verminderen. Geef je hier op als mee wilt doen. Het is gratis en toch waardevol 😉

**********

Stress is niet jouw vijand

Een cliënt vertelde me vanochtend dat het de laatste week weer een beetje slechter met hem ging. Wat was er veranderd? Na enig denken kwam hij tot de conclusie:

‘Ik had weer wat meer stress en dat neem ik mezelf kwalijk’. ‘Tja’, voegde hij daar meteen aan toe, ‘Jezelf veroordelen dat het even wat minder gaat maakt het er natuurlijk niet beter op’.

 

Dit gesprek bracht me terug naar een TED talk van Kelly McGonigal met de titel ‘How to make stress your friend’. Toen ik dit filmpje een paar jaar geleden voor het eerst zag, was ik eerlijk gezegd een beetje verontwaardigd over de kern van haar betoog: stress is alleen ongezond als je denkt dat het ongezond is. En omgekeerd: als je stress als iets positiefs ziet, is het helemaal niet ongezond.

Deze tegendraadse boodschap ging er bij mij niet meteen in, het kwam me gewoon niet goed uit. “Lekker dan”, dacht ik, “Verkondig ik al jaren dat stress niet gezond is en nu dit! Waar ben ik dan mee bezig dan als dit waar is?”

Toch bleef het aan me knagen, want onderzoek staafde haar bewering en daar ben ik gevoelig voor. Ik bleef me afvragen hoe ik dit kan rijmen met mijn boodschap dat meer rust in je werk fijner, gezonder en effectiever is? Ik merk het zelf en ik zie het bij anderen.

 

Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden. Haar TED talk is echt de moeite waard om te bekijken. Je vindt hem hieronder. En het is meteen een leuke break.

 

Zelf ben ik er uit. Ik moet er niet aan denken dat ik geen stress meer zou hebben. Stress is inderdaad een vriend, het beschermt je en houdt je levendig. Maar als je er niet goed mee om gaat kan het zomaar je vijand worden.

Laat je me weten hoe jij hierover denkt?

Wil jij beter leren omgaan met stress? Zet alvast een eerste stap en download hier mijn gratis e-book “Meer grip op je tijd in 7 stappen.