Blog over "Werken is ook leven"

Werken is ook leven

Veel mensen nemen een andere rol aan als ze aan het werk gaan. Zoals bijvoorbeeld mijn huisarts. Ik was vorige week bij haar en maakte een opmerking over haar manier van ademen. 

Het viel me op dat ze gehaast ademde. Ik was niet de enige zo bleek. Meer mensen hadden er al iets over gezegd. Ze maakte een gestreste indruk. “Hoe kan dat nou, ik ben net terug van vakantie!”.

Ze had een heerlijke vakantie gehad. En had ook weer zin om aan het werk te gaan. Dus daar lag het niet aan. Wel had ze allerlei op zichzelf lovenswaardige opvattingen over haar werk.

Onder meer:
“Als ik werk ben ik er voor mijn patiënten, ik wil ze de beste zorg geven”
“Per patiënt heb ik maar 10 minuten, dus ik moet doorwerken”
“Ik wil mijn patiënten niet laten wachten, dus hou ik de tijd goed in de gaten”

Tijdens haar werk had ze weinig aandacht meer voor zichzelf. Onbewust begon ze zich bovendien te haasten zodra ze aan haar werkdag begon. Zo werd stress onderdeel van haar rol als huisarts.

Werkplezier 

Dit voorbeeld is geen uitzondering, helaas. Veel mensen haasten zich door hun werk heen. Maar werken is ook leven. Het is geen voorportaal waarna het echte leven weer begint. Het leven is hier en nu. Nú kun je verschil maken voor anderen. Nú kun je genieten van anderen en jezelf. 

De kwaliteit van je werk is veel groter als je in het nu leeft. Het geeft veel meer plezier. Bovendien is werkplezier een enorm goede buffer tegen stress.

Dat wens ik iedereen toe. Speciaal in deze week want het is de Week van het Werkplezier.

**********

Wil jij stappen zetten naar meer werkgeluk? Op maandag 19 oktober om 19.30 uur geef ik weer een online training Succesvol Stress Verminderen. Geef je hier op als mee wilt doen. Het is gratis en toch waardevol 😉

**********

Stress is niet jouw vijand

Een cliënt vertelde me vanochtend dat het de laatste week weer een beetje slechter met hem ging. Wat was er veranderd? Na enig denken kwam hij tot de conclusie:

‘Ik had weer wat meer stress en dat neem ik mezelf kwalijk’. ‘Tja’, voegde hij daar meteen aan toe, ‘Jezelf veroordelen dat het even wat minder gaat maakt het er natuurlijk niet beter op’.

 

Dit gesprek bracht me terug naar een TED talk van Kelly McGonigal met de titel ‘How to make stress your friend’. Toen ik dit filmpje een paar jaar geleden voor het eerst zag, was ik eerlijk gezegd een beetje verontwaardigd over de kern van haar betoog: stress is alleen ongezond als je denkt dat het ongezond is. En omgekeerd: als je stress als iets positiefs ziet, is het helemaal niet ongezond.

Deze tegendraadse boodschap ging er bij mij niet meteen in, het kwam me gewoon niet goed uit. “Lekker dan”, dacht ik, “Verkondig ik al jaren dat stress niet gezond is en nu dit! Waar ben ik dan mee bezig dan als dit waar is?”

Toch bleef het aan me knagen, want onderzoek staafde haar bewering en daar ben ik gevoelig voor. Ik bleef me afvragen hoe ik dit kan rijmen met mijn boodschap dat meer rust in je werk fijner, gezonder en effectiever is? Ik merk het zelf en ik zie het bij anderen.

 

Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden. Haar TED talk is echt de moeite waard om te bekijken. Je vindt hem hieronder. En het is meteen een leuke break.

 

Zelf ben ik er uit. Ik moet er niet aan denken dat ik geen stress meer zou hebben. Stress is inderdaad een vriend, het beschermt je en houdt je levendig. Maar als je er niet goed mee om gaat kan het zomaar je vijand worden.

Laat je me weten hoe jij hierover denkt?

Wil jij beter leren omgaan met stress? Zet alvast een eerste stap en download hier mijn gratis e-book “Meer grip op je tijd in 7 stappen.

stress van werk tijdens vakantie

Er gaat altijd wel wat mis

Net terug van vakantie open je jouw telefoon. Je mailbox stroomt vol met allemaal berichtjes over zaken die anders zijn gelopen dan je voor de vakantie bedacht had. Onmiddellijk schiet je in jouw standaard reactie:

 

‘Heb ik iets over het hoofd gezien?’

‘Heb ik een verkeerde inschatting van de situatie gemaakt?’

‘Wat zullen mijn collega’s hier van vinden?’

‘Kan ik dit werk eigenlijk wel?’.

 

Dit soort gedachten. Gedachten die je tijdens je vakantie helemaal los had weten te laten. Je wilde die ontspanning zó graag vasthouden als je weer aan het werk zou gaan.

 

Om moedeloos van te worden. Of niet?

 

Nee, natuurlijk niet. Je kunt altijd opnieuw beginnen.

 

Maar de meeste mensen maken wel een denkfout. Ze denken dat ze door vakantie te vieren hun issues in het werk kunnen oplossen. Ja, het is heerlijk en nuttig om een paar weken afstand te nemen. Maar het lost die issues niet op.

 

Stress in je werk los je op terwijl je werkt. Niet in je vakantie.

Bovenstaande situatie schetste mijn coachee gisteren. Maar zij herkende haar patroon van negatief denken, omdat we hier al een tijd aan werkten vóór haar vakantie. Dus:

 1. Ze was zich bewust van het oude patroon
 2. Ze begreep dat ze door in de stress te schieten minder effectief zou worden
 3. Ze had het inzicht dat het belangrijk was om zichzelf eerst rustig te maken en
 4. Ze wist hoe ze dat moest doen.
 5. Ze had de moed om het ook daadwerkelijk te doen en
 6. Ze nam de tijd om een haalbare planning te maken
 7. Met de nodige rustpauzes.

Ze bedacht ook een andere, minder stressvolle houding ten opzichte van haar werk. In plaats van ‘Ik mag geen fouten maken’ werd het ‘Er gaat altijd wel wat mis. Dat is mijn werk.’

Wat een kanjer!

Wil je ook ontspannen aan het nieuwe seizoen beginnen? Zet alvast een eerste stap en download mijn gratis e-book Meer grip op je tijd en 7 stappen. Als je elke dag een stapje zet leg je evengoed een hele reis af.

Succes,

May

May Schoeber Burn Out Coach in hart en nieren.

“Ik zie er nu al tegenop om aan het werk te gaan.”

Gisteren gaf ik een training op een basisschool en in het voorbij gaan ving ik dit gesprek op:

Jongedame: ‘Ik zie er nu al tegenop om weer aan het werk te gaan’.

Haar collega beaamde dit hartgrondig: ‘Oh, ik ook! Ik lig er nu al wakker van. Vreselijk, die onrust in zo’n klas de eerste dagen. Dat kost me zoveel energie! En het is ook nog zo heet…’

Oké, tot hier.

Natuurlijk: vakantie is heerlijk en het mag altijd wel wat langer duren. En weer opnieuw in het gareel kost moeite en soms weerstand. Maar eerlijk gezegd: als je er echt tegenop ziet, dan is het toch verstandig om eens bij jezelf te rade te gaan. Het is niet de bedoeling of normaal dat je op ziet tegen je werk.
Er is iets aan de hand:

 • je bent toe aan een nieuwe uitdaging en/of werkgever
 • je zou je werk anders mogen leren doen

Wil je echt plezier hebben in je werk en het beste geven wat je te bieden hebt? Sta dan even stil en zoek uit wat er aan de hand is. Niemand anders kan het voor je doen. Je kunt wel (gratis) hulp krijgen:

 • Voor loopbaanadvies: check de subsidieregeling voor gratis loopbaanadvies ‘NL leert door’.
 • Wil je meer ontspannen en met meer plezier leren werken, meld je dan aan voor mijn gratis online training Succesvol Stress Verminderen.

Ik wens iedereen een fijne start!

Groet,
May

Veel voordelen aan thuiswerken maar ook nadelen lees het hier.

Thuiswerken blijft

De kans dat we na corona weer met zijn allen elke werkdag naar kantoor gaan is klein. Langzaam weer een beetje meer dan nu nog het geval is, maar we gaan zeker niet naar 100%. 

Gewoon omdat thuiswerken ontzettend veel voordelen heeft:

 • het scheelt reistijd en de files zijn ook nog eens korter
 • je wordt niet gestoord door collega’s of andere zaken, dus je kunt lekker doorwerken
 • het is gemakkelijker om de regie over je tijd, je kunt tussendoor bijvoorbeeld een was ophangen
 • je hebt meer de regie over je werk en kunt beter gebruik maken van de frisheid van de ochtend
 • online vergaderen gaat doorgaans sneller en is meer to-the-point

 

Maar het heeft minstens één heel groot nadeel

Thuiswerken vraagt een flinke portie zelfregulerend vermogen om 

 • te stoppen als de werkdag voorbij is
 • tevreden te zijn me het resultaat en niet toe te geven aan je drang naar perfectionisme
 • pauze te nemen: minstens één grote en nog flink wat minipauzes
 • echt ontspannen in die pauze en dus niet met een boterham in de hand een rapport doorlezen
 • een tandje terug te schakelen als stress toeslaat
 • niet in een onprettige emotie te blijven hangen

Dat is nog niet zo eenvoudig.

 

Gezond thuiswerken vraagt goede zelfzorg 

Leer jezelf een gezonde thuiswerkdag aan. Een dag met voldoende beweging, met meer pauze dan op een ‘gewone’ kantoor dag en leer je stress te reguleren. 

Creëer goede gewoontes die voor jou werken. Des te groter de kans dat je het vol houdt en des te minder tijd kost het je ze elke dag uit te voeren.

Meld je aan voor mijn gratis online training als je beter wilt leren omgaan met je stress. 

 

Gratis online training

Op donderdag 20 augustus om 10:00 uur of maandag 24 augustus om 20:00 uur, geef ik je mijn 5 sleutels tot meer rust in je werk. We gaan meteen aan de slag met de eerste stappen, zodat je na deze training zelf verder kunt.

Ja, ik doe mee!

 

Fijne (thuiswerk)dag,

May

Online Gratis Training Stressvol verminderen. Lees er alles over in mijn blog.

Succesvol Stress Verminderen – een gloednieuwe online training

Jaren geleden vierde ik oudjaar bij mijn beste vriendin, samen met een groepje andere gasten. Voor mijn gevoel was ik zo achter mijn bureau vandaan oudejaarsavond in gerold. Ik had het druk gehad en was helemaal niet met de jaarwisseling bezig geweest. Eerlijk gezegd was ik nogal gestrest.

Het was bijna 12 uur toen één van de andere gasten – een bestuurder bij een HBO-instelling – mij vroeg wat ik wenste voor het nieuwe jaar. Zonder nadenken floepte ik er uit: ‘Minder stress, meer
vrije tijd en meer inkomsten’.

‘Tja’, reageerde deze man ietwat laatdunkend, ‘dat willen we allemaal wel.’ Enigszins op mijn tenen getrapt dacht ik vervolgens: ‘Inderdaad. Maar ik ga hier voor zorgen en jij niet’. Ik was er van
overtuigd dat het mogelijk was. Hij niet. En jij?

Ja, maar hoe dan?

Sindsdien heeft dit doel me niet meer losgelaten en heb ik al doende de 5 sleutels ontdekt naar minder stress, meer rust en betere resultaten in mijn werk en deze vertaalt naar mijn programma’s.

In mijn gloednieuwe online training Succesvol Stress Verminderen geef ik je deze 5 sleutels. We zetten ook meteen de eerste stap. Want alleen kennis brengt ons niet waar we willen zijn, we moeten ook iets met die kennis doen. Ik leer je daarom de basistechniek om stress te reduceren.

Meld je aan

Deze training is voor professionals die intensief met mensen werken – zoals psychologen, jeugdbeschermers en ondernemers – en die de regie over hun stressniveau terug willen.

Wanneer?

Donderdag 20 augustus om 10.00 uur of maandag 24 augustus om 20.00 uur.

Schrijf je hier in en we gaan samen aan de slag.

Hartelijke groet,
May

Minder werkstress door goed voor jezelf te zorgen is belangrijk met 8 tips waarom

Pauzes pakken

Het gaat er niet om druk te zijn – het gaat er om te doen wat je moet doen.

Mijn collega’s werken zo hard, ik voel me lui als regelmatig pauzeer. Dat kan ik gewoon niet maken.’, zei mijn cliënt vanochtend. Deze opmerking had ik al vaker gehoord, onder meer van haar collega’s. ‘Dus we houden elkaar eigenlijk zo hard aan het werk’, zei ze toen ik haar dat vertelde.

Inderdaad zorgde de cultuur van het harde werken ervoor dat het moeilijk was meer rust te nemen. De meeste mensen willen een goede relatie met hun collega’s, buren en vrienden. Anders doen dan de anderen is dan niet altijd gemakkelijk. Maar eentje moet de eerste zijn en het goede voorbeeld geven.

Pauzes pakken is namelijk super nuttig. Het is ook fijn en zeker niet lui.

Wat zijn dan die voordelen?

 • Met pauzes werk je efficiënter, sneller en effectiever.
 • Pauzes zijn een effectieve methode tegen stress. Je kunt dan eventuele opgelopen stress opmerken en reduceren, bewust of onbewust.
 • Door regelmatig pauzes te nemen blijf je fris en gezond, de kans op uitval is dan veel kleiner.
 • In deze pauzes verfris je jouw geest en geef je het creatieve deel van je brein (default mode network) de kans met slimme oplossingen te komen.
 • In de pauzes herinneren je hersens je er aan wat je niet moet vergeten: dat ene telefoontje of goed voor jezelf zorgen.
 • Je krijgt in de pauzes de gelegenheid te voelen dat je iets dwars zit en dat het belangrijk is dit op te lossen.
 • Je kunt gaan bewegen in de pauzes: goed voor je hersenen – die breng je dan ook in beweging – en voor je gezondheid.
 • Pauzes geven je de ruimte met collega’s om te gaan, zodat ze je kunnen helpen en je niet in je eentje het wiel hoeft uit te vinden.
 • Et cetera.

 

Kortom: 

Pauze nemen is geen luiheid. Pauze nemen is onderdeel van
professioneel en persoonlijk leiderschap.

Neem per uur 5 á 10 minuten pauze, afhankelijk van wat je aan het doen bent. Als je thuis werkt is 10 minuten zeker aanbevolen. Loop even de tuin in, hang de was op of kijk mijmerend uit het raam. Daarna kun je weer fris en geconcentreerd aan de slag.

Begin en blijf oefenen

Heel veel mensen staan zichzelf niet toe pauzes te nemen, soms vergeten ze het gewoon. Als je echt wilt leren pauzeren, doe dit dan ik kleine stappen. Begin bijvoorbeeld met één korte pauze elke ochtend om 10 uur.

Wil je meer weten over minder stress, meer rust en betere resultaten in je werk? Geef je hier op voor de online training, waarin ik je leer wat de 5 sleutels zijn van meer rust in je werk. We zetten ook meteen de eerste stappen.

Groet,
May

Beter omgaan met stress doe je niet door vakantie te nemen maar door je werk goed in te delen. Lees het in mijn blog

Na mijn vakantie ben ik vast weer helemaal fris en fruitig

‘Maar nu ga ik nog even door. Pfoe, het is wel even aanpoten nu en ik heb het helemaal gehad met
dat werk. Ik moet dit eigenlijk niet doen zo, maar ik voel me veel beter als ik alles netjes achterlaat.
Ik hou het nog wel even vol. Daarna heb ik drie weken om op te laden, zodat ik fris en fruitig aan het
nieuwe seizoen kan beginnen’.

Herken je deze gedachtes? Ik wel. Ik herken ze van vroeger. Alles piepte en kraakte, maar ik ging nog
wel even door totdat de laatste werkdag voor de vakantie ruimschoots voorbij was. Met de hakken
over de sloot.

En werkte het ook? Heel eerlijk: nee. Zodra ik weer aan het werk was, voelde ik de stress al weer snel
oplopen.

Ik ontdekte dat vakantie helemaal geen remedie is tegen stress. Vakantie is heerlijk en we hebben
het nodig om te ontspannen en even iets heel anders te doen. Maar als je merkt dat je teveel stress
hebt en niet goed in balans bent, dan is vakantie niet de oplossing.

 

Leren beter met stress omgaan doe je als je werkt, niet tijdens je vakantie.

 

Wil je blijvend stappen zetten voor meer balans in je leven? Meld je dan hier vast aan voor mijn
gratis online training op donderdag 20 augustus om 10:00 uur of maandag 24 augustus om 20:00 uur.

Ik geef je mijn 5 sleutels tot meer rust in je werk en we gaan meteen aan de slag met de eerste
stappen.

Hartelijke groet en alvast fijne vakantie,

May

We weten allemaal wat we moeten doen om stress te verminderen maar buiten je comfortzone stappen durven we allemaal niet. Lees mijn blog voor oplossingen.

Moeilijk, moeilijk? Neem het liever luchtig.

“Ik heb zo’n stress, ik weet niet waar ik moet beginnen”.

“Het is me allemaal te veel”.

“5 minuten oefenen krijg ik echt niet voor elkaar”.

 

Een greep uit de opmerkingen die ik regelmatig hoor. Ik vraag me dan meteen af: ‘Is dat echt waar? Kan hij/zij het echt niet?’ Want als het echt waar is dan kan ik wel inpakken.

Het is dan meestal inderdaad best moeilijk. Ik ben de laatste die zal beweren dat persoonlijke groei gemakkelijk is. Het is voor de meeste mensen de grootste uitdaging die ze kunnen aangaan. Hoe dapper is dat!

Al groeiende komt er altijd wel een punt waarop we denken: “Nee, dat kan ik echt niet!” Is dat waar? Nee, natuurlijk niet. Het is onze stressbrein dat aanslaat en ons blokkeert.

 

Het probleem is dat we niet zien hoe het wel kan.

Nog niet. Natuurlijk kun je het wel loslaten. Natuurlijk kun je 5 minuten oefenen. Zelfs wel 10 of 20 minuten als het moet.

In plaats van te erkennen dat we nog niet weten hoe we het moeten doen, denken we al gauw: “Dit kan ik echt niet”. We lopen tegen de grens van onze comfortzone aan. Eigenlijk willen we niet over deze grens. Daarmee zetten we onszelf klem.

 

Wat kun je beter doen?

Jezelf klem zetten kost veel energie en levert vooral frustratie op. In plaats van iets als schier onmogelijk aan te merken kun je beter

 • Ervan uitgaan dat er een oplossing is, maar jij hem nog niet ziet
 • Kijken hoe anderen dit oplossen
 • Visualiseren dat jij het oplost
 • Zodanig kleine stappen bedenken dat je stressbrein niet aan slaat en deze vervolgens uitvoeren
 • Luchtiger naar je probleem kijken: ‘ik kijk er nu tegenop, maar het komt vast wel goed. Het is mijn stressbrein maar.’

Denk jij dat meer rust brengen in je werk moeilijk is of bijna onmogelijk?

Begin met de eerste stap en het download hier mijn gratis e-book “In 7 stappen meer grip op je werk”.

Veel plezier,

May

Mensen doen bijna nooit wat er op hun to do lijst staat.

Mensen doen bijna nooit wat ze zouden moeten doen

Nee, ze doen vooral wat ze moeten doen. Ik hoor regelmatig mensen zeggen: “Ik zou eigenlijk wat beter moeten leren loslaten”, “Ik zou wat minder stress willen hebben” of “Ik zou eigenlijk wat beter voor mezelf moeten zorgen”. Ze weten best wat goed voor ze is. Maar ze doen het niet.

Ze doen wat op de korte termijn voor de hand ligt, moet gebeuren of van ze verwacht wordt. Ze zoomen niet uit om het probleem aan te gaan pakken.

 

Ik herken dit mega goed.

Ik zou er anders niet over durven beginnen. Het is namelijk niet mijn bedoeling iemand de les te lezen. Het is ook prima als je tevreden bent met je “zou moetens”.  Alleen: de meeste mensen die vinden dat ze iets zouden moeten, hebben er geen vrede mee.

Als je verandering wilt, gaat een houding van ‘zou moeten’ niet werken. Die kost je alleen energie.

 

Logisch klinkende redenen

Als je stappen wilt zetten, zul je eerst de logisch klinkende redenen om niet te doen wat je volgens jou zou moeten doen door moeten prikken.

Is het echt waar dat je bijvoorbeeld:

 • “Niet leert om beter los te laten, omdat je niet weet hoe”?
 • “Minder stress zou willen hebben, maar stress nu eenmaal inherent is aan dit werk”?
 • “Best beter voor jezelf zou willen zorgen, maar eerst deze klus geklaard moet hebben?”

 

Is het echt waar?

Als het echt waar is, dan kun je dit het beste maar accepteren.

Maar voel je dat er andere, onderliggende redenen zijn waardoor je niet doet wat je zou moeten doen?

Als dat zo is, kijk er dan naar met liefde voor jezelf. Bedenk daarna een eerste, kleine, haalbare en concrete stap in de gewenste richting. Vervolgens: Zet die stap!

 

Ik ga mezelf ook weer aanpakken

In de coronatijd ben ik wat verslapt. Ik ben minder scherp op mijn tijd, ik stel minder heldere doelen, neem langer pauze tussendoor en ga dan lekker in de zon zitten. “Want ik heb het toch niet zo druk, alle trainingen zijn geannuleerd, mijn dochter is nu ook thuis en het is zo gezellig, etc.” Is dit fijn? Ja. Even.

Is het bevredigend? Nou, al een poosje niet meer. Want veel wat buiten mijn comfortzone ligt, stel ik nu uit. Fijn voor de korte, maar niet voor de langere termijn.

Goede reden om nieuwe stappen te zetten. Vandaag neem ik daarom mijn kwartaaldoelen opnieuw door, maak ik een nieuwe weekstructuur en doe meteen alvast iets wat ik uitgesteld heb: dat ene telefoontje. Niet leuk, maar het moet gebeuren.

Ik ben heel benieuwd naar wat jullie zouden moeten en toch niet doen. Mail het me als je hierover wilt sparren.

Wil je werk maken van je stress? Download hier mijn e-book als jij hier ook een eerste stap wilt zetten.

Veel succes en warme groet,

May