Nooit minder gaan werken!

Nooit minder gaan werken!

Volgende week is het de Week van de Werkstress en dat vieren we. Ik neem tenminste aan dat ze daarmee de Week tegen de Werkstress bedoelen. Misschien is Week van de Veerkracht of Week van het Werkplezier een betere naam. Tenslotte groeit alles waar je aandacht aan geeft.

Enniewees: ter ere van die week mail ik je elke dag een ‘Do not’ over wat je in het geval van (werk)stress in ieder geval niet moet doen.

 

‘Nu heb ik tenminste tijd voor mijn overuren’ 

Do not 1: Nooit minder gaan werken. Doe dat zeker niet! Je verdient minder, werkt net zo hard (zo niet nog harder) en het lost de oorzaak niet op.

Toch hoor ik vaak dat mensen hier voor kiezen. Vorige week nog tijdens een training op een basisschool. Van de 10 deelnemers waren er twee minder uren gaan werken, omdat ze het oude aantal uren niet vol hielden. Een van hen zei letterlijk: ‘Nu heb ik tenminste tijd voor mijn overuren’. 

Ik snap heel goed dat je hierin de oplossing ziet als het water je aan de lippen staat. Vooral vrouwen zie ik dit veel doen.

Maar als je jouw werk niet op een gezonde manier kunt doen in de uren die er voor staan, dan is dat een teken. Een teken dat jij ofwel moet leren zaken anders aan te pakken. Ofwel dat er gewoon te veel van je gevraagd wordt. Allebei kan ook natuurlijk.

 

Maak het probleem zichtbaar

Ik ben niet tegen een keer overwerken, maar chronisch vrije tijd steken in je werk zorgt ervoor dat het probleem niet helder wordt. Heb je teveel taken, teveel energielekken, past deze baan niet meer… wat het ook is: zorg dat de oorzaak helder wordt. Pas dan kun je er wat aan doen.

 

Iets heel anders  

Komende winter ga ik een boek schrijven. Een boek voor hardwerkende, sensitieve mensen die iets willen betekenen voor anderen. En die hun stress willen aanpakken, zodat ze meer plezier en energie krijgen in hun werk en privé. Dat heb ik altijd al willen doen. 

Herken je je hier in? Zo ja, wat is jouw grootste belemmering om iets te doen aan de stress in je werk en daarbuiten (afgezien van tijd)?

Je kunt het als reactie plaatsen op mijn website onder deze blog of post. 

 

Vast dank,

May

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *