Yirah of toch Pachad?

Het leek me begin december een fantastisch idee, echt een heel goed plan: me terugtrekken in de bergen van Zuid-Spanje en een boek schrijven over alles wat ik in de afgelopen jaren geleerd heb over veerkracht en werkplezier. Er kwam namelijk weer een lockdown aan en niet te vergeten de winter. Een boek schrijven stond altijd al op mijn wensenlijstje en ik had wel zin in een nieuw avontuur.

Na een paar nachtjes slapen boekte ik een huisje op een geweldige plek met een absurd mooi uitzicht. Morgen vertrek ik. Mijn koffer, een kistje boeken, een verrekijker, ze liggen allemaal al in de auto.

De eerste week na het boeken had ik er nog steeds enorm veel zin in, daarna sloeg mijn stemming om. Ga ik echt al die tijd in mijn eentje zitten?  Wat als de wifi het daar niet doet? Er zit toch niemand te wachten op nog een boek over stress. Kan ik dat überhaupt wel, een boek schrijven?

 

What was I thinking?

 

Gelukkig kreeg ik van links en rechts opbeurende woorden. En ook een aantal keer ‘O, dat zou ik ook wel willen’. Het hielp een beetje.

Toen herinnerde ik me ineens Yirah.

Yirah?

Inderdaad ja. Yirah is een woord uit het Hebreeuwse oude testament en wordt vaak vertaald met ‘angst’. Maar het ligt subtieler. Yirah is het gevoel dat je krijgt als je meer ruimte inneemt dan je normaal doet. Als je tegelijk met angst ook ineens barstens veel energie krijgt van wat je doet. Het is het angstaanjagende ontzag om de grootsheid van het leven zelf.

Een gevoel van angst vanuit iets positiefs zou je kunnen zeggen.

Pachad is angst voor je bullebak van een baas, van onverwachte geluiden in het achterkamertje, de angst voor het oordeel van een ander.

Het verschil tussen yirah en pachad is cruciaal voor wat je kiest te doen in een gegeven situatie. Alle pachad kun je bijvoorbeeld proberen te vermijden of verminderen, maar yirah verminderen is jezelf en je omgeving tekort doen. Dat gaat ten koste van je levenslust.

Hierover meer in mijn boek. Want ik heb wel pachad, maar zeker ook yirah. Ik ga dus.

 

Hoe zit dit bij jou?

Herken je dit subtiele verschil? En heb je hier mooie voorbeelden van? Inspireer ons en schrijf ze onder deze blog. Vast dank.

Je bent ook welkom voor een vrijblijvende Veerkracht Sessie, waarin we kijken wat jij nodig hebt om veerkrachtiger te worden. Bel (06-15406851) of mail (mail@mayschoeber.nl) voor een afspraak. Vanuit Spanje.

Fijne dag,

May

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *