Nooit gelijk je mail lezen naar de vakantie. Waarom niet, lees het in mijn blog.

Start na je vakantie nooit met het lezen van je mail

Je hebt namelijk belangrijker dingen te doen. Als je fris terug komt van vakantie kun je die hernieuwde energie en de afstand die je genomen hebt beter gebruiken. Dompel jezelf dus niet meteen onder in de informatie en vragen uit je mail.

Nee, de eerste week na je vakantie is bij uitstek geschikt voor reflectie. Het duurt meestal een jaar voordat je weer de kans krijgt als het ware opnieuw te beginnen. Benut die kans goed.

 

Frisse blikken

Door de afstand die je nam van je werk, van je collega’s en vaak ook van je vertrouwde omgeving zie je jouw werk weer een beetje als nieuw. Je hebt nieuwe ervaringen opgedaan die je hebben veranderd. Plan daarom tijd om met die frisse blik en met de nieuwe ervaringen op zak naar je werk te kijken.

Vraag je af: waar ben ik eigenlijk allemaal mee bezig? Hoe belangrijk is dat voor mij? Waar heb ik zin in en waarin niet? Waar neem ik met moeite afscheid van nu de vakantie voorbij is? Wat betekent dit? Zit ik nog wel op het goede spoor?

Neem tijd voor dit soort vragen. En voor het verwerken van de antwoorden. Zorg voor een agenda met ruimte die eerste week.

 

Tips

Mijn tips voor een ontspannen en zinvolle start op een rij:

  1. Start rustig

Om tijd te hebben voor reflectie en omdat je in zo’n eerste week tijd nodig hebt om weer overzicht te krijgen, te wennen aan het ritme en te focussen. Opstarten kost energie. Zorg daarom voor ruimte in je planning. Ga niet als een dolle aan het werk en voorkom dat je meteen in de waan van de dag stapt.

 

  1. Verbind je opnieuw met je missie

Wat was ook weer de reden was dat je dit werk wilde doen? Wat vond je zo leuk aan je werk dat je hiervoor koos? Waarom is dit werk belangrijk voor je? Stel jezelf dit soort vragen. Deze oefening helpt je in de stemming komen en motiveert je om weer aan de slag te gaan.

 

  1. Stel nieuwe doelen of pas de oude aan

Een kleine stap om van daaruit na te denken over wat je komend seizoen wilt bereiken. Van welke successen in het afgelopen seizoen zou je meer willen? Wat wil je veranderen? Maak deze doelen zo concreet mogelijk. Vergeet niet doelen te stellen die ervoor zorgen dat je goed in je vel blijft.

 

  1. Zorg voor overzicht

Als je die nieuwe doelen hebt, wat moet je dan concreet gaan doen? En wat nog meer?

Waar was je mee bezig? Wat wordt van je verwacht? Dat soort zaken.

 

  1. Maak contact

Neem tijd voor en investeer in de relaties met collega’s, de kinderen in je klas, nieuwe zieken op je afdeling, al naar gelang je vak. Dat is leuk en ontspannend. Deze investering levert je uiteindelijk tijd en energie op en een betere kwaliteit van je werk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *