Energie opbouwen doe je door minder energie te besteden dan je hebt

Het lijkt een open deur. Maar veel van mijn cliënten vinden het lastig om minder hard te werken vanwege hun stressklachten. Ze voelen zich dan schuldig, omdat ze hun collega’s extra belasten. En die hebben het toch al zo druk. Dus proberen ze zo snel als het kan weer op volle kracht te werken.
Doe dit nooit! Het werkt averechts.

Deze mensen proberen bijvoorbeeld uit hoe lang ze al kunnen werken en rekken die tijd zoveel mogelijk op. Of ze proberen zo veel mogelijk voor elkaar te krijgen in de uren dat ze aan het werk zijn. Hun schuldgevoel zet ze daartoe aan.

Als je stressklachten hebt is dat het resultaat van meer energie geven dan je hebt. Zo snel mogelijk willen terugkeren naar volle kracht betekent heel vaak ook meer energie geven dan je hebt. Dat is dus meer van hetzelfde.

Wat moet je dan wel doen?

Besteed altijd minder energie dan je hebt. Anders bouw je geen reserves op. Als je net zoveel energie verbruikt als je hebt, blijf je stabiel in deze situatie. Prima als je daar tevreden mee bent. Maar als dat niet zo is: besteed dan minder energie.

Ik heb twee cliënten gehad die al ruim 25 jaar vlak voor een burnout balanceerden. Ze waren goed in erger voorkomen. Maar om eerlijk te zijn: hun leven was geen pretje.

Besteed de tijd of energie die je over hebt bijvoorbeeld aan het leren dragen van die schuldgevoelens. Of aan het aanleren van andere gezonde(re) gedragspatronen. Dat is al moeilijk genoeg.

Vier tips bij het opbouwen van energie

• Maak een heldere dagstructuur, uiteraard inclusief (mini)pauzes
• Besluit aan het begin van de dag (of het einde van de vorige dag) wat je die dag gaat doen.
Wees hierin realistisch!
• Gebruik een prettige timer als reminder dat het tijd is om pauze te nemen
• Evalueer achteraf en pas het eventueel aan.

Deze tips zijn natuurlijk super eenvoudig. Maar als je resultaat wilt behalen, moet je ze wel in praktijk brengen! Je committeren aan je voornemens is meestal het moeilijkst.
Herken je dat? Dat je wel weet wat je moet doen, maar het toch niet doet? En wil je leren hoe je jouw doelen wél bereikt? Dan heb ik goed nieuws voor je.

Seminar Daadkrachtige Doelen
Op 18 december ga ik een hele dag samen met je aan de slag om heldere en haalbare doelen te stellen die je ook werkelijk gaat uitvoeren. Geen goede voornemens meer, alleen nog daadkrachtige doelen.
We onderzoeken wat er nodig is om jouw doelen te halen. En waar je afstand van moet nemen.
Je krijgt op deze dag mijn persoonlijke aandacht.

Heb je interesse?

Geef je meteen op voor deze waardevolle dag op het prachtige Hoorneboeg in Hilversum.
Inclusief een heerlijke en gezonde lunch van restaurant Bij de tuinman voor maar 150 euro.

Twijfel je nog? Bel of mail me voor meer informatie.
Maar wacht niet te lang, het aantal plaatsen is beperkt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *