Wat kunnen we leren van de burnout van Bas van ‘t Wout?

Onze minister van Economische Zaken heeft een burnout.

Wat een akelig bericht. Ik ken deze man nauwelijks, maar een burnout ken ik wel en dat gun ik niemand.

En al helemaal niet de minister van Economische Zaken. Niet alleen omdat we zo’n minister nodig hebben en omdat andere mensen nu extra belast worden, maar vooral omdat iedereen dit nu van hem weet. Een beetje in de luwte een burnout hebben zit er voor hem niet in.

Net zo min als voor Pieter Omtzigt. Of voormalig minister Bruno Bruins.

Ze staan in de piktjur en krijgen veel aandacht. De hersteldruk is groot.

 

Hun afwezigheid mag niet te lang duren. Niet voor het land, niet voor hun carrière. Dat geeft druk, dus des te langer duurt het.

Maar mensen met stressklachten gedijen bij rust. Laten we ze daarom met rust laten en kijken wat wij hier zelf van kunnen leren.

 

Drie burnouts van prominente politici binnen een jaar, hoe komt dat?

  • Politici staan steeds meer onder druk van (sociale) media en richten zich op het verkrijgen van positieve reviews. Hoe doen we dat zelf? In hoeverre richten we ons op de verwachtingen en meningen van anderen? Wat kost dit ons?
  • Politici hebben steeds minder een lange termijn doelen, waardoor ze steeds meer alert zijn en zich laten leiden door de waan van de dag. Hoe is het met onze lange termijn visie gesteld? Weten wat we willen, wat echt belangrijk voor ons is? En handelen we hier naar?
  • Harde kritiek valt politici ten deel als ze fouten maken en dus neemt de prestatie druk toe en worden fouten verdoezeld. Hoe is het met ons eigen perfectionisme gesteld? Mogen we fouten maken van onszelf en kunnen we daar dan ruiterlijk en onszelf bevrijdend voor uitkomen?

Voor deze vragen de tijd nemen helpt ons een burnout te voorkomen.

 

Intussen hoop ik dat Bas van ’t Wout een goede stresscoach heeft. Hij is in ieder geval van harte welkom voor een vrijblijvend, maar superwaardevol gesprek – net als ieder ander met stressklachten en hier graag over wil sparren.

We bespreken dan wat nodig is om hiervan te herstellen en om erger te voorkomen.

 

Fijne dag,

May

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *