Meerdere soorten stress. Stress voorkomen, lees mijn blog.

“Het is bijna niet meer leuk om op vakantie te gaan!”

“Voordat ik vertrek heb ik stress, omdat ik geen losse eindjes wil achterlaten.”
“Als ik dan eenmaal weg ben, maak ik me zorgen dat er wat gebeurt en dat mijn collega’s daar dan extra werk aan hebben. Ze hebben het al zo druk.”
“Na een poosje kan ik het loslaten, maar zodra ik weer thuis ben vraag ik me af wat me te wachten staat als ik mijn mailbox open. Ik slaap meteen een stuk slechter… Het is bijna niet meer leuk om op vakantie te gaan!”

Herken je je in deze jeugdbeschermer? Ik wel.
Ik herinner me een vakantie in Frankrijk. De eerste week vond ik er niks aan. De tweede week ging beter, maar ik kon nog steeds niet genieten. Waarvoor deed ik dit? Pas de derde week voelde ik me weer een beetje mens.

Als je tegen je vakantie op gaat zien mis je de pointe.

De kern van dit probleem
Jeugdbeschermers zijn in het algemeen heel verantwoordelijke mensen. Gelukkig maar. Hun valkuil is dat ze zich vaak over-verantwoordelijk voelen en de verantwoordelijkheid van de ander overnemen. Ze kunnen dit goed en voelen zich comfortabel in die rol. Ze willen de ander als het ware redden. Dit geeft stress. Je kunt een ander – bijna nooit – redden. Je kunt hem/haar misschien helpen. Dat is alles.
Ze zouden mogen leren de ander de ruimte te geven zelf verantwoordelijkheid te pakken en los te laten. Voor verantwoordelijke mensen is dit veel gemakkelijker en sneller gezegd dan gedaan. Zeker als het om kinderen gaat.
Op vakantie gaan is dus een nuttige oefening in loslaten. Loslaten is onderdeel van je professionaliteit.

Hoe doe je dat?
Dus, bedenk bij het afronden dat:

 • Bedenk dat je vakantie begint zodra je de deur van je werk achter je dicht trekt.
 • we altijd ‘fouten’ maken hoezeer we ons best doen;
 • 20% van je tijd gaat zitten in 80% van je werk;
 • jij rust nodig hebt om je werk goed te kunnen doen en het dus tijdig moet loslaten.

Draag je angst dat het mis kan gaan. Meestal is hier jouw stressbrein aan het woord. Als er wel een reëel gevaar is: regel het dan goed. Zo niet, focus niet op de beren. Focus op vakantie, ontspanning en plezier.

Nog een paar praktische tips:

 • Plan op jouw laatste werkdag geen afspraken. Dingen hebben de neiging langer te duren dan je denkt. Alles wat blijft liggen of tussendoor
  komt kun je die laatste dag doen.
 • Plan jouw eerste werkdag weinig of geen afspraken, zeker niet in de ochtend. Begin liever rustig met wennen en plannen. Hou de rust vast.
 • Ga liever niet meteen de eerste dag (of avond!) van je vakantie al op pad.
 • Neem nooit je werktelefoon mee op vakantie. Ga er maar vanuit dat ze jou weten te vinden als het echt superdringend is.
 • Bedenk dat je vakantie begint zodra je de deur van je werk achter je dicht trekt.

Fijne vakantie allemaal

Wil je meer tips? Download hier mijn e-book Meer grip op je tijd in 7 stappen.

Hartelijke groet,
May

PS Vanaf 22 juli tot en met 16 augustus ben ik met vakantie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *