Stressmanagement

Waarom krijg ik van zo’n klein dingetje stress?

“Hoe komt het nou toch dat ik hier stress van krijg? Van zo’n klein akkefietje. Dat is toch helemaal niet nodig? Ik snap dat niet.”

Deze vraag krijg ik geregeld. Sommige mensen willen graag precies weten waarom ze last hebben van een ogenschijnlijk klein dingetje en breken hun hoofd hierover.

Ik vraag op mijn beurt dan weleens: “Wat helpt het je om precies het antwoord op die vraag te weten? Hoe helpt je dat verder?”

“Nou, ik wil het gewoon weten. Dan snap ik mezelf beter. Het is toch gek dat ik hier zo’n stress van krijg?”

Als we dan doorpraten blijkt vaak dat deze cliënten het lastig vinden te accepteren dat iets hun spanning geeft wat naar hun mening de stress niet waard is. Voorheen was het geen probleem en nu ineens wel. Dat is natuurlijk ook niet gemakkelijk te accepteren.

 

Hoe komt dit nou?

Wanneer je te lang te veel van jezelf vraagt, stijgt het niveau van je stresshormonen en des te minder is er nodig om je nog meer stress te bezorgen. Je bent steeds minder in staat bent om veerkrachtig om te gaan met onverwachte gebeurtenissen. Met zo’n klein akkefietje bijvoorbeeld.

 

Minder denken, meer doen

In plaats van je energie te stoppen in willen begrijpen, kun je je beter richten op doen wat goed voor je is. Dat is vaak al moeilijk genoeg. Van al dat willen begrijpen vermoei je jezelf onnodig. Bovendien wordt je van stress een beetje dom en dat maakt het extra moeilijk.

Dan blijkt vaak – als je weer wat rustiger bent – dat je toch ineens begrijpt waarom dat ene jou zo’n spanning gaf.

Dus: doe wat goed voor je is en draag het niet weten waarom.

 

Wat je kunt doen

Beweeg! Je creëert meer rust als je beweegt. Je maakt dan beter contact met je lijf en je spreekt een ander deel van je hersens aan dan wanneer je aan het werk bent. Je laat je hersens zelf denken, zonder moeite. Bewegen stimuleert creativiteit. Soms begrijp je dan ineens waarom iets zo werkt. Ga bijvoorbeeld op je fiets naar je werk of kuier langs het strand. Grote kans dat je ook nog inspiratie op doet.

Wil je meer tips? Download hier mijn e-book In 7 stappen meer grip op je tijd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *