Mensen doen bijna nooit wat er op hun to do lijst staat.

Mensen doen bijna nooit wat ze zouden moeten doen

Nee, ze doen vooral wat ze moeten doen. Ik hoor regelmatig mensen zeggen: “Ik zou eigenlijk wat beter moeten leren loslaten”, “Ik zou wat minder stress willen hebben” of “Ik zou eigenlijk wat beter voor mezelf moeten zorgen”. Ze weten best wat goed voor ze is. Maar ze doen het niet.

Ze doen wat op de korte termijn voor de hand ligt, moet gebeuren of van ze verwacht wordt. Ze zoomen niet uit om het probleem aan te gaan pakken.

 

Ik herken dit mega goed.

Ik zou er anders niet over durven beginnen. Het is namelijk niet mijn bedoeling iemand de les te lezen. Het is ook prima als je tevreden bent met je “zou moetens”.  Alleen: de meeste mensen die vinden dat ze iets zouden moeten, hebben er geen vrede mee.

Als je verandering wilt, gaat een houding van ‘zou moeten’ niet werken. Die kost je alleen energie.

 

Logisch klinkende redenen

Als je stappen wilt zetten, zul je eerst de logisch klinkende redenen om niet te doen wat je volgens jou zou moeten doen door moeten prikken.

Is het echt waar dat je bijvoorbeeld:

  • “Niet leert om beter los te laten, omdat je niet weet hoe”?
  • “Minder stress zou willen hebben, maar stress nu eenmaal inherent is aan dit werk”?
  • “Best beter voor jezelf zou willen zorgen, maar eerst deze klus geklaard moet hebben?”

 

Is het echt waar?

Als het echt waar is, dan kun je dit het beste maar accepteren.

Maar voel je dat er andere, onderliggende redenen zijn waardoor je niet doet wat je zou moeten doen?

Als dat zo is, kijk er dan naar met liefde voor jezelf. Bedenk daarna een eerste, kleine, haalbare en concrete stap in de gewenste richting. Vervolgens: Zet die stap!

 

Ik ga mezelf ook weer aanpakken

In de coronatijd ben ik wat verslapt. Ik ben minder scherp op mijn tijd, ik stel minder heldere doelen, neem langer pauze tussendoor en ga dan lekker in de zon zitten. “Want ik heb het toch niet zo druk, alle trainingen zijn geannuleerd, mijn dochter is nu ook thuis en het is zo gezellig, etc.” Is dit fijn? Ja. Even.

Is het bevredigend? Nou, al een poosje niet meer. Want veel wat buiten mijn comfortzone ligt, stel ik nu uit. Fijn voor de korte, maar niet voor de langere termijn.

Goede reden om nieuwe stappen te zetten. Vandaag neem ik daarom mijn kwartaaldoelen opnieuw door, maak ik een nieuwe weekstructuur en doe meteen alvast iets wat ik uitgesteld heb: dat ene telefoontje. Niet leuk, maar het moet gebeuren.

Ik ben heel benieuwd naar wat jullie zouden moeten en toch niet doen. Mail het me als je hierover wilt sparren.

Wil je werk maken van je stress? Download hier mijn e-book als jij hier ook een eerste stap wilt zetten.

Veel succes en warme groet,

May

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *