Kiezen geeft rust

Mijn eerste goede daad had ik vandaag al vroeg verricht: ik heb partij gekozen. Mijn bijdrage aan het landsbelang. Een bescheiden bijdrage, maar toch. Het geeft me een goed gevoel. 

Ook al krijg ik de rest van de dag niets meer voor elkaar, ik ben tevreden. Want het belangrijkste is gebeurd. Een sterk argument trouwens om als het even kan altijd het belangrijkste eerst te doen.

Het kostte me misschien 2 minuten van in- tot uitgang, want ik wist precies wak wou. Daar had ik natuurlijk wel al eerder over nagedacht.

Ik vroeg me af wat voor mij belangrijk is in mijn leven? Waar geniet ik van en wil ik behouden? Waar zou ik meer van willen? Wat kan van mij onmiddellijk in de prullenbak? 

Of met andere woorden: wat zijn mijn normen en waarden?

 

Het kost je wat tijd en moeite, maar als je jouw normen en waarden scherp hebt, dan heb je goud in handen. Elke keuze die gemaakt moet worden kun je nu afzetten tegen datgene wat voor jou het aller-, allerbelangrijkste is.

Zijn jouw kinderen het allerbelangrijkste en kun je kiezen tussen twee banen? Allebei leuk, levert ongeveer hetzelfde salaris op, maar de één geeft minder regelruimte bij onvermijdelijke ziekte van één van je koters, dan kies je dus voor die andere. Het is maar een voorbeeld.

Is het superbelangrijker voor je om plezier te hebben in je werk, maar loop je er al een paar jaar over te mopperen en te klagen, dan kies je niet. Tenminste niet op basis van jouw waarden. 

Zo simpel is het. 

 

En als je nu even niet van deze niet zo leuke baan af kunt, kies er dan voor voorlopig te blijven en te accepteren dat het is zoals het is. Ga achter deze keuze staan en maak het zo leuk mogelijk. 

Veel mensen blijven een beetje op de wip zitten: wel – niet – wel – niet. Dit maakt je onrustig en kost bakken energie. 

Kies als je rust wilt. 

 

Zou jij zo’n kompas om je besluiten mee te nemen en dus meer rust willen? Download dan eens mijn e-book ‘Meer grip op je tijd in 7 stappen’.

Daarin vind je een oefening die je helpt jouw normen en waarden te vinden. 

Veel succes,

May

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *