Gek zijn is normaler dan je denkt

Ooit ging ik op studiebezoek naar het Belgische Geel. Daar woonden tussen de bewoners door, heel veel mensen met mentale klachten. Ouderen met dementie, verstandelijk gehandicapten, maar ook mensen met een psychiatrische diagnose. Appels en peren door elkaar zal ik maar zeggen. Deze situatie was historisch zo gegroeid vanuit de Middeleeuwen.

Sinds mijn bezoek is daar van alles veranderd, maar Geel is nog steeds een begrip op het gebied van psychische gezondheid. 

Van onze toenmalige gastheer heb ik de uitdrukking ‘Heel Geel is half gek en half Geel is heel gek’ onthouden. Kennelijk hadden die Gelenaren door dat ze niet zo dramatisch verschilden van hun ‘gasten’. 

 

Of ze dat nog steeds doen weet ik niet, maar wat mij opvalt is dat we in Nederland steeds gestoorder worden. Tenminste als je afgaat op het aantal mensen met een psychiatrische diagnose en de toename van het aantal potentiële stoornissen. 

Vergeleken met de eerste versie van de DSM (dit staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, het handboek op basis waarvan we wel of niet een diagnose krijgen) uit 1952 hebben we nu drie keer zoveel stoornissen (zie DSM 5). Bovendien, 45% van de Nederlanders voldoet wel eens aan de criteria voor een diagnose op basis van de DSM 5. 

U leest het goed.

 

Zijn we dus gek geworden met zijn allen? Of is gek zijn normaler dan we denken en leggen we de maatstaf voor onze mentale gezondheid te veel buiten onszelf? 

Wat mij betreft dat laatste. Als het niet goed voelt, dan is het misschien ook gewoon niet goed voor ons. Laten we ons dus wat minder richten op verwachtingen, waarden, normen en wensen van anderen en meer tijd nemen om te voelen of het wel oké is voor ons. En doe er wat aan als het niet oké is!

 

Voel je je gejaagd, heb je onverklaarbare fysieke klachten, ben je prikkelbaar of gewoon niet happy, slaapt je niet goed, kun je geen boek meer lezen vanwege het gebrek aan focus, of iets dergelijks? 

Check dan eens of je misschien teveel stress hebt met hulp van mijn lijst met stress-kenmerken. 

Download ‘m hier.

Heb het goed,

May

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *