Woordkots

‘Zo, heb ik je eindelijk aan de lijn. Kun je me dan misschien verklaren hoezo ik nog steeds geen antwoord heb op mijn mail van drie weken geleden. *** ge-nade! Drie weken! Hoe moeilijk kan het zijn om even te reageren? Sukkel! Achterlijke gladiool!’ 

‘Het hangt me zo de *** keel uit. Enig idee hoeveel tijd en energie me dat kost? Je denkt zeker dat ik niks beters te doen heb dan elke keer weer achter jou aan bellen en mailen? Het komt me de neus uit. Jij komt me de neus uit! ***_ ***- *****! ‘

Mijn cliënt noemt dit ‘woordkots’

Woordkots zijn woorden die er als vanzelf uit komen rollen als de spanning hoog is opgelopen en je geen controle meer uitoefent op wat je zegt. We kennen het allemaal wel en iedereen heeft daarin zijn eigen stijl. 

 

Persoonlijk kan ik erg genieten van de woordkots van andere mensen. Ik heb een vriend die af en toe in het plat Maastrichts woordkotst alleen maar om mij te plezieren. 

Helaas is het zelden effectief. Integendeel. De mail wordt niet sneller beantwoordt, de relatie met de persoon in kwestie verzuurd en het is ook niet goed voor je zelfrespect. Alles bij elkaar vergroot het je stress. En dat willen we niet.

 

Wat te doen?

Als je woordkots voelt opkomen dan weet je: ik heb me te lang ingehouden, me te lang afwachtend opgesteld, me te lang aan het lijntje laten houden. Of wat dan ook van toepassing is.

Je neemt daarna een paar ademteugen, je houdt je mond dicht en maakt tijd om de situatie te analyseren. 

  • Waar maak ik me precies druk om?
  • Wat kan ik zelf doen om deze situatie op te lossen en voor welke oplossing kies ik?
  • Hoe ga ik dergelijke situaties in de toekomst voorkomen?

Het kost wat tijd en moeite, maar het is absoluut de moeite waard om een voor jou passende reactie te bedenken. Het scheelt een hoop stress.

 

 Als je last hebt van stress kun je ook laten inspireren door mijn e-book e-book meer grip op je tijd in 7 stappen – May Schoeber downloaden. 

Fijne dag,

May

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *