Niet alle feedback is waardevol

Niet alle feedback is waardevol en je kunt ook te veel teruggekoppeld krijgen.

Tijdens tal van opleidingen heb ik geleerd feedback als een cadeautje te beschouwen. Het kostte me aanvankelijk veel moeite om de terugkoppelingen niet als een aanval te beschouwen en me niet helemaal rot te schamen voor de ‘fouten’ die ik maakte.

Dus zeg maar te leren een naaktslak te eten en het nog lekker te vinden ook.

Uiteindelijk is het me gelukt om mijn negatieve emotionele reacties te beperken en feedback inderdaad als positiefs te zien.

Alleen, op sommige cadeaus zat ik helemaal niet te wachten.

 

 

‘Leuke jurk heb je aan. Nieuw?’
Kom maar hier met dit soort feedback. Dat doet een mens goed.

‘Wat goed van je dat je die opdracht hebt gekregen. Goed gedaan joh! En dat op jouw leeftijd!’
Hm, al minder.

‘Als ik jou was zou ik die training toch wat dynamischer maken.’
O? Ik ben er zelf eigenlijk heel tevreden mee zoals het is.

‘Jij denkt wel ver door zeg. Daar maak je het jezelf niet gemakkelijk mee.’
……

 

 

Veel feedback zegt vooral veel over de gever. Dat is ook maar een mens met zijn of haar eigen zwakheden en een eigen gekleurde kijk op de wereld.

Soms is de feedback nuttig voor je en soms komt het je gewoon niet uit om daar nu aandacht aan te geven. Misschien een andere keer. Maar soms is het gezien jouw doelen niet opportuun om er überhaupt iets mee te doen, ook al snijdt het echt wel hout wat de ander zegt.

 

Te veel je oren laten hangen naar de feedback van anderen geeft stress. Het kan je uit je kracht halen en jou van je koers afbrengen. Gebruik dus de cadeaus die jou van pas komen. Wat je niet nodig hebt mag je best naar de Kringloop brengen. Wil je leren hoe je dat doet, jouw leiderschap versterken en jouw eigen pad volgen?

Mail me een berichtje voor een vrijblijvende afspraak naar mail@mayschoeber.nl, dan bespreken we eens rustig wat jij nodig hebt om vanuit rust en plezier te werken.

 

Heb het goed,

May

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *