Wat zullen ze wel niet van me denken?

Heel vaak laten we ons leiden door wat we denken dat anderen van ons denken. Soms hebben we natuurlijk gelijk en denken ze ook waar we bang voor zijn, maar wat maakt dat eigenlijk uit? Toch houdt het ons – vaak onbewust – enorm bezig wat anderen van ons denken.

Ik heb vorige week nieuwe sneakers gekocht. Geen Vans of New Balance in net een andere kleurencombi. Nee, ik wilde wat anders, iets aparters. Dus koos ik voor blinkende taupe met een neon accentje. Maar kan ik hier wel mee aankomen als ik een training geef?

Mijn roeimaatje Els heeft een moeite met haar nieuwe leidinggevende, maar iedereen lijkt haar op handen te dragen. Els twijfelt erg aan de effectiviteit van de innovaties die zij wil doorvoeren. Toch zegt ze er niets over uit angst voor de reacties van collega’s.

 

We laten ons allemaal soms – in meer of mindere mate – leiden door onze behoefte aan waardering en/of angst voor kritiek. Het lijkt we een verslaving.

Zullen ze mijn blogje wel leuk vinden? Zie ik er niet te dik uit in deze broek? Was ik niet te bot gisteren tegen mijn vriendin? Kan ik de verwachtingen wel waarmaken of vallen mijn prestaties tegen?

Dit soort gedachten weerhouden ons ervan te doen wat we zelf denken dat goed is of zelfs maar te durven weten wat we eigenlijk willen. Ze halen ons uit onze kracht.

Damoenie!

Veel van mijn cliënten kunnen heel goed rekening houden met de mening van anderen en zijn echt superaardig. Regelmatig betalen ze daar wel een hoge prijs voor: verminderd zelfvertrouwen, geringe zichtbaarheid, niet gehoord worden, aanpassingsgedrag, etcetera en uiteindelijk stressklachten.

 

Loop jij hier ook tegenaan? Zet dan een eerste stap naar verandering en stuur me een mailtje (mail@mayschoeber.nl) voor het maken van een vrijblijvend gesprek.

 

Fijne dag,

May

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *