Doelbewuste acties hoe en wat. Lees het in mijn blog.

Het fantastische Default Mode Netwerk

(Hoe je optimaal gebruik maakt van je brein)

Heb je dat ook wel eens, dat je ineens een geweldig idee krijgt? Dat je even boodschappen gaat doen omdat je toch niet verder komt met je probleem en al lopend ineens weet: ‘Zo moet ik het doen!’ Of dat je na lastig gesprek ineens beseft: ‘Dit had ik moeten zeggen’? Herkenbaar toch?

Als dit gebeurt is het Default Mode Netwerk aan het werk!

Huh?

Het Default mode netwerk is een netwerk bestaande uit verschillende delen van het brein die geactiveerd worden als we onszelf niet cognitief belasten, maar wel ergens actief mee bezig zijn. Vanuit dit netwerk ontstaan allerlei nieuwe ideeën, oplossingen, e.d. Dat doen je hersens uit zichzelf! Fantastisch.

Ik hoorde pas van Elton John een prachtig voorbeeld:
Your Song (https://www.youtube.com/watch?v=GlPlfCy1urI), een van zijn meest bekende en geprezen liedjes, schreef hij in ongeveer 15 minuten. Een kwartier! Ergens onderweg kwam het lied in hem op; hij hoefde het bij aankomst alleen nog maar op te schrijven. Hij was natuurlijk op de achtergrond al heel veel met muziek bezig en hij had het benodigde talent. Maar zonder het Default Mode Network was Your Song er nooit gekomen.

Je hersens hebben rust nodig om hun denkkracht en creativiteit te behouden. Onder druk werken ze een poosje juist beter, maar al gauw belast je ze teveel en profiteer je veel minder van je denkkracht. Dus: zorg regelmatig voor een eenvoudige activiteit waarmee je jezelf cognitief niet te veel belast.


Drie manieren om de Default Mode te activeren en je profiteren van de creativiteit van je hersens:

  •  Beweeg! Tussen het werk door een ommetje maken, tafeltennis spelen of je golfswing oefenen.
  • Neem regelmatig een mini-pauze, bijvoorbeeld de planten water geven, een kop koffie halen of even een muziekje draaien (als je alleen werkt).
  • Lummel eens wat vaker (zonder schermpje), mijmer voor het raam of kijk gewoon eens om je heen.

En nog een bonus tip speciaal voor de kerst:

  • Kook niet boven je macht!  Geef het Default Mode Netwerk de ruimte en om lol te hebben met elkaar. 
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *