burn-out | burn-out voorkomen | veerkracht

Gelukkig ben ik na mijn burnout nooit meer de oude geworden

Vanochtend sprak ik een man die sinds anderhalf jaar kampt met stressklachten. Na zijn burn-out bleef hij een tijdje thuis (dat was goed), bouwde langzaam zijn werklast op (ook goed gegaan), maar nu hij een poosje volledig aan het werk is komen de klachten terug. Hij wordt er moedeloos van en vraagt zich af of hij ooit weer de oude wordt. Die vraag hoor ik vaker.

Dan zeg ik dat het absoluut niet de bedoeling is dat je weer helemaal de oude wordt. Want als je weer de oude wordt, ga je weer hetzelfde doen. Met opnieuw stressklachten tot gevolg en vaak nog een beetje erger dan de vorige keer.

De bedoeling is dat je het anders gaat doen en een nieuwe jij uitvindt. Dat je enerzijds leert beter met stress om te gaan en veerkrachtiger te worden. En daarnaast die gewoontes verandert die jou onnodig stress bezorgen.

Om je een idee te geven van wat ik bedoel, drie veel voorkomende stresserende gewoontes:

1. Onvoldoende jouw grenzen aangeven. Voorbeelden:

  • Iemand gaat met jouw idee aan de haal en je laat dat gebeuren
  • Je laat je collega praten, terwijl jij allang niet meer luistert
  • Je zegt ‘ja’, maar doet het toch niet (of half)

2. Perfectionisme nastreven

  • Je blijft maar prutsen aan je rapportage tot het echt helemaal goed is
  • Je bereid je super, supergoed voor
  • Je maakt je ontzettend druk om een foutje

3. De verantwoordelijkheid van een ander overnemen

  • Je pakt gemakkelijk taken op die ‘nu eenmaal gedaan moeten worden’
  • Jij bent actief, terwijl de ander achterover leunt
  • Je controleert regelmatig of je team wel doet wat ze moet doen
  • En zo voort.

Als je na je burn-out weer een beetje opgeknapt bent, is er werk aan de winkel. Zodat je niet meer de oude wordt. In mijn Veerkracht Programma leer ik je beter omgaan met stress én nieuwe constructieve gewoontes invoeren. Zodat er echt iets verandert.

Tot einde deze week geef ik nog een vroegboekkorting van 900 euro op het Veerkracht Programma dat half februari start. Twijfel je nog? Kijk dan hier voor meer info of neem contact op voor een Veerkracht Adviesgesprek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *