Geen burn-out klachten of stressproblemen, hoe? Lees mijn blog snel.

Het geheim van Tony’s

Hoe zorg je er voor dat jouw (vaste) medewerkers geen burnout-klachten krijgen? Met deze vraag toog ik vorige week naar het hoofdkantoor van Tony’s Chocolonely, op jacht naar positieve ervaringen in de praktijk.

Tony’s had mijn nieuwsgierigheid gewekt. Niet alleen vanwege de heerlijke chocolade die ze maken of vanwege hun nobele missie om een einde te maken aan de slavernij in de cacao productie in Afrika.

Nee, Tony’s kruiste mijn pad al een paar maal op mijn eigen vakgebied in de persoon van Kristel Moedt (Head of people & culture) en Ynzo van Zanten (Choco evangelist). Kristel vertelde toen vol enthousiasme en aansprekend over hoe Tony’s ervoor zorgt dat hun medewerkers fluitend naar hun werk gaan. En Ynzo sprak over het belang van werkplezier en hoe Tony’s hier beleid op maakt. En dus toog ik naar Amsterdam om antwoord te krijgen op de vraag hoe Tony’s ervoor zorgt dat hun medewerkers gezond en vitaal blijven.

Het korte antwoord op die vraag is: door de cultuur die ze neerzetten. Het is een cultuur gericht op het vergroten van werkplezier en niet op het voorkomen van problemen. Mooi gezegd, maar hoe ziet dit er in de praktijk uit?

• Allereerst zie je dit terug in de missie van het bedrijf. Zo’n mooie missie motiveert en inspireert medewerkers het beste van zichzelf te geven. Het geeft energie om een bijdrage te leveren aan betekenisvolle zaken die de wereld een stukje mooier maken.
• Daarnaast heeft het bedrijf heldere doelen. Ook dat helpt onze in te zetten. Want als we niet weten waar we eigenlijk mee bezig zijn, kost dat ons bakken energie.
• Medewerkers hebben een grote autonomie in hun werk. Autonomie is ontzettend belangrijk voor ons werkplezier en daarmee ook voor onze energie en veerkracht.
• Medewerkers krijgen de gelegenheid zich te ontwikkelen en er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hun talenten. Dat is win-win en geeft werkplezier.
• Veel secundaire arbeidsvoorwaarden zijn gericht op (fysieke en mentale) gezondheid. Ik noem een paar voorbeelden: een maal per jaar kun je nieuwe hardloopschoenen vergoed krijgen, dagelijks is er een heerlijke en gezonde lunch, er is een niet roken bonus, medewerkers kunnen gratis gebruik maken van yoga, etc. En er is een minimum aan vakantiedagen (28) en geen maximum!
• Er wordt serieus werk gemaakt van werkgeluk. Twee keer per jaar wordt een werkpret enquête afgenomen, successen worden zoveel mogelijk gevierd en je mag zoveel chocolade eten als je wilt. Werkgeluk is fijn voor de medewerker, maar ook voor de organisatie. Gelukkige mensen zijn gezonder en presteren beter.

Het beste bewijs dat je met deze uitgangspunten ook zakelijk succes kunt hebben levert Tony’s Chocolonely zelf.
Tot slot drie eenvoudige tips om de beginnen met het optimaliseren van je werkcultuur:
1. Geef dagelijks iemand een welgemeend compliment
2. Deel je successen
3. Geef twee keer per week 5 minuten echte aandacht aan een collega

 

Heb je zelf goede tips of mooie successen geboekt. Laat het me hier weten! Ik deel het weer met anderen.

 

Wil je nu meteen aan de slag met meer rust en minder stress op het werk? Op 18 februari start ik weer met het Veerkracht Programma. Wil je eerst meer weten? Bel of mail me dan voor een Adviesgesprek.

Succes en hartelijke groet,
May

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *