Stress voorkomen

‘Binnenkort heb ik vakantie. Dan tank ik wel weer bij’

Hoe vaak heb jij dit gedacht als je je werk even helemaal beu bent? Als het piept en kraakt, omdat je al te lang teveel van jezelf vraagt en moe bent? Heerlijk naar de wintersport een frisse neus halen. Er even helemaal tussenuit. Wie knapt daar niet van op?

Gisteren sprak ik mijn buurvrouw die deze winter twee keer op wintersportvakantie geweest was.

‘Twee keer?’

‘Ja, twee keer. De eerste keer realiseerde ik me na vier dagen dat ik wel steeds zei dat het heerlijk was en dat ik me goed voelde, maar eigenlijk was ik aan het overleven. Ik had zo naar die vakantie uitgekeken, dat het even duurde voordat ik mezelf kon bekennen dat ik er niet van kon genieten. Ik wilde veel liever met een dekentje op de bank liggen en niets doen. Na de vakantie ging ik weer aan het werk en na twee dagen voelde ik me net zo beroerd als daarvoor. Toen heb ik gas terug genomen en heb ik wat dingen aangepast. Na een paar weken ben ik nog een keer op wintersport gegaan. Toen heb ik ontzettend genoten!’

De manier waarop je op vakantie gaat bepaalt dus (mede) of je er ook werkelijk van oplaadt. Vakantie is fijn, maar niet de oplossing voor stress op je werk. Het is verleidelijk te denken dat dit wel zo is; dan kun je het nog even voor je uitschuiven om iets aan je stress te doen. Maar als echt wil bijtanken van je jouw vakantie, zul je er eerst voor moeten zorgen dat je in je werk ontspanning vindt.
Voor alle duidelijkheid: in veel gevallen is wat gas terugnemen en een paar dingen aanpassen zoals mijn buurvrouw deed ook niet voldoende.

Zeven andere tips om meer rendement uit je vakantie te halen:

 1. Plan liever meerdere korte vakanties in plaats van één lange
  Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat dit meer ontspanning en plezier geeft. Je hebt vaker voorpret en brengt meer balans in je leven.
 2. Zorg dat je voor vertrek tijd hebt om voor te bereiden en na terugkomst nog tijd hebt om thuis weer te acclimatiseren
  Super belangrijk. Ontstressen kun je beter thuis doen. Het is ook heerlijk om na je vakantie rustig weer de vakantiespullen op te ruimen en het gevoel te krijgen weer klaar te zijn voor je werk.
 3. Plan vakanties een poos vooruit
  Vooruit plannen heeft veel voordelen. Je kunt er langer naar uit kijken, je hebt nog alle keuze en vaak is het ook nog eens goedkoper.
 4. Doe waarvan je echt oplaadt
  Neem de tijd om na te gaan waar je deze vakantie zin in hebt. Ik hoor veel ouders zeggen: “Als de kinderen het maar naar hun zin hebben, dan heb ik het ook fijn’. Ja, het is echt fijn als ze zich amuseren en jij tijd hebt voor andere dingen. Maar dan moeten die andere dingen wel beschikbaar zijn. Zorg er dus voor dat ook jij aan je trekken komt.
 5. Doe in je vakantie iets wat je nog nooit eerder gedaan hebt
  Zo’n nieuwe ervaring geeft een optimaal gevoel dat je er helemaal uit bent en kan je ook na de vakantie nog lang inspireren.
 6. Ga eens zonder je gezin op vakantie
  Het is heerlijk om met je gezin weg te gaan, maar het is ook heerlijk om dat niet te doen. Met je gezinsleden laat je dan namelijk ook de vaste patronen en probleempjes thuis. En als je met vrienden gaat biedt je dat weer allemaal nieuwe ervaringen en inzichten.
 7. Zet na terugkomst een foto van je vakantie op je bureaublad
  Elke keer als je jouw pc dan open doet, herinner je jezelf aan die prachtige wandeling of die gezellige avond op vakantie. En elke keer geeft je dat weer positieve energie.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *