Minder werkstress door goed voor jezelf te zorgen is belangrijk met 8 tips waarom

Pauzes pakken

Het gaat er niet om druk te zijn – het gaat er om te doen wat je moet doen.

Mijn collega’s werken zo hard, ik voel me lui als regelmatig pauzeer. Dat kan ik gewoon niet maken.’, zei mijn cliënt vanochtend. Deze opmerking had ik al vaker gehoord, onder meer van haar collega’s. ‘Dus we houden elkaar eigenlijk zo hard aan het werk’, zei ze toen ik haar dat vertelde.

Inderdaad zorgde de cultuur van het harde werken ervoor dat het moeilijk was meer rust te nemen. De meeste mensen willen een goede relatie met hun collega’s, buren en vrienden. Anders doen dan de anderen is dan niet altijd gemakkelijk. Maar eentje moet de eerste zijn en het goede voorbeeld geven.

Pauzes pakken is namelijk super nuttig. Het is ook fijn en zeker niet lui.

Wat zijn dan die voordelen?

  • Met pauzes werk je efficiënter, sneller en effectiever.
  • Pauzes zijn een effectieve methode tegen stress. Je kunt dan eventuele opgelopen stress opmerken en reduceren, bewust of onbewust.
  • Door regelmatig pauzes te nemen blijf je fris en gezond, de kans op uitval is dan veel kleiner.
  • In deze pauzes verfris je jouw geest en geef je het creatieve deel van je brein (default mode network) de kans met slimme oplossingen te komen.
  • In de pauzes herinneren je hersens je er aan wat je niet moet vergeten: dat ene telefoontje of goed voor jezelf zorgen.
  • Je krijgt in de pauzes de gelegenheid te voelen dat je iets dwars zit en dat het belangrijk is dit op te lossen.
  • Je kunt gaan bewegen in de pauzes: goed voor je hersenen – die breng je dan ook in beweging – en voor je gezondheid.
  • Pauzes geven je de ruimte met collega’s om te gaan, zodat ze je kunnen helpen en je niet in je eentje het wiel hoeft uit te vinden.
  • Et cetera.

 

Kortom: 

Pauze nemen is geen luiheid. Pauze nemen is onderdeel van
professioneel en persoonlijk leiderschap.

Neem per uur 5 á 10 minuten pauze, afhankelijk van wat je aan het doen bent. Als je thuis werkt is 10 minuten zeker aanbevolen. Loop even de tuin in, hang de was op of kijk mijmerend uit het raam. Daarna kun je weer fris en geconcentreerd aan de slag.

Begin en blijf oefenen

Heel veel mensen staan zichzelf niet toe pauzes te nemen, soms vergeten ze het gewoon. Als je echt wilt leren pauzeren, doe dit dan ik kleine stappen. Begin bijvoorbeeld met één korte pauze elke ochtend om 10 uur.

Wil je meer weten over minder stress, meer rust en betere resultaten in je werk? Geef je hier op voor de online training, waarin ik je leer wat de 5 sleutels zijn van meer rust in je werk. We zetten ook meteen de eerste stappen.

Groet,
May

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *