Stress is niet jouw vijand

Een cliënt vertelde me vanochtend dat het de laatste week weer een beetje slechter met hem ging. Wat was er veranderd? Na enig denken kwam hij tot de conclusie:

‘Ik had weer wat meer stress en dat neem ik mezelf kwalijk’. ‘Tja’, voegde hij daar meteen aan toe, ‘Jezelf veroordelen dat het even wat minder gaat maakt het er natuurlijk niet beter op’.

 

Dit gesprek bracht me terug naar een TED talk van Kelly McGonigal met de titel ‘How to make stress your friend’. Toen ik dit filmpje een paar jaar geleden voor het eerst zag, was ik eerlijk gezegd een beetje verontwaardigd over de kern van haar betoog: stress is alleen ongezond als je denkt dat het ongezond is. En omgekeerd: als je stress als iets positiefs ziet, is het helemaal niet ongezond.

Deze tegendraadse boodschap ging er bij mij niet meteen in, het kwam me gewoon niet goed uit. “Lekker dan”, dacht ik, “Verkondig ik al jaren dat stress niet gezond is en nu dit! Waar ben ik dan mee bezig dan als dit waar is?”

Toch bleef het aan me knagen, want onderzoek staafde haar bewering en daar ben ik gevoelig voor. Ik bleef me afvragen hoe ik dit kan rijmen met mijn boodschap dat meer rust in je werk fijner, gezonder en effectiever is? Ik merk het zelf en ik zie het bij anderen.

 

Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden. Haar TED talk is echt de moeite waard om te bekijken. Je vindt hem hieronder. En het is meteen een leuke break.

 

Zelf ben ik er uit. Ik moet er niet aan denken dat ik geen stress meer zou hebben. Stress is inderdaad een vriend, het beschermt je en houdt je levendig. Maar als je er niet goed mee om gaat kan het zomaar je vijand worden.

Laat je me weten hoe jij hierover denkt?

Wil jij beter leren omgaan met stress? Zet alvast een eerste stap en download hier mijn gratis e-book “Meer grip op je tijd in 7 stappen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *