Gelukkig hebben we allemaal stress

Gelukkig hebben we allemaal stress

Als ik mensen vertel wat ik doe voor mijn brood, is hun reactie vaak dat ze helemaal geen stress hebben. Gelukkig klopt dit niet. We hebben allemaal weleens stress. Deze mensen bedoelen dan meestal dat ze geen last hebben van stress. En vaak klopt dit ook niet. Ze zijn het zich alleen niet bewust. Maar dit terzijde.

Waarom is het maar goed dat we allemaal stress hebben?

Stress is een signaal. In de kern geeft de stressresponse het signaal af dat er gevaar dreigt en zet je aan tot actie. Ik heb eens een man die mij achtervolgde in een lang nauw steegje, plotsklaps tegen de muur gedrukt en laten weten dat ik niet van zijn gedrag gediend was. Dat was niet dapper, dat was mijn stressresponse. Godzijdank! Stress helpt je dus gevaar te signaleren, het hoofd te bieden en in leven te blijven.

Welke voordelen heeft stress nog meer?

  • Stress is ook een prikkel om te leren. Zo heb ik geleerd dat je geen elektriciteitsdraad moet doorknippen als er nog stroom op staat.
  • Stress helpt je jouw werk steeds beter te doen. ‘Hm, deze training liep niet zo lekker, hoe kwam dat? Hoe kan ik dat in het vervolg anders doen?’
  • Stress helpt je focussen. ‘Volgende week is het examen, ik moet nu echt gaan leren!’
  • Het helpt je jouw prestaties verbeteren. De zenuwen voor een optreden bijvoorbeeld maken je scherp en volledig aanwezig in het moment.
  • Stress geeft je het gevoel dat je leeft, bijvoorbeeld als je jezelf uitdaagt en toch dat steilere pad neemt.
  • Sommige mensen beleven ronduit plezier aan stress en gaan wel tien keer achter elkaar in de Python.

Leer omgaan met stress

We hebben de stress response gelukkig allemaal. Maak daar gebruik van en leer er je voordeel mee te doen. Misschien helpt het als je stress geen stress noemt, maar spanning. Dat klinkt minder heftig. Als het heftig klinkt heb je kans dat dit direct de stressresponse activeert en je niet meer zo goed naar jezelf kunt kijken.

Wil jij ook leren hoe je de regie over stress krijgt en er je voordeel mee kunt doen? Geef je dan hier op voor mijn gratis online training op maandag 19 oktober om 19.30 uur. Je bent van harte welkom!

Hartelijke groet,

May

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *