Wanneer is iets af?

Simpele vraag. Maar het valt nog niet mee om hier antwoord op te geven en dat is meteen het probleem van veel mensen met stressklachten.

Dat probleem lijkt steeds groter te worden. Zeker voor thuiswerkers die niet gewend zijn zelf te bepalen wanneer het af is en geen collega voorhanden hebben om even mee te sparren.

 

Vroeger woonde bij ons in het dorp een melkboer met een broer die ze niet allemaal op een rijtje had. Zo noemden we dat toen. Deze manier van refereren aan mensen met een verstandelijke beperking was toen zeker nog niet af, zoveel mag duidelijk zijn.

Deze broer – hij heette Leo – hielp mee met melk rondbrengen en leek altijd in een goede bui. Hij reed als een koning op zijn fiets door het dorp en groette iedereen. Als kind werd ik blij van Leo. Zijn goede humeur werkte aanstekelijk.

Qua melk rondbrengen was hij niet helemaal betrouwbaar. Als hij geen zin meer had stopte hij er soms gewoon mee. Wat een held!

 

Dat zouden meer mensen moeten doen.

Gewoon besluiten dat het af is en voorkomen dat je aan prestatiedrang en perfectionisme ten onder gaat. Goed beschouwd is niets ooit af. Alles is altijd in wording. 

Hoeveel fijner en rustgevender is dit uitgangspunt in plaats van te denken dat je jouw werk helemaal af moet krijgen zonder overigens te weten wat dat precies betekent!

 

Ben jij ook zo’n presteerder die ’s avonds nog door gaat met werken, nooit tevreden is met het resultaat en altijd vindt dat het beter kan? Oefen dan in verklaren dat je werk af is. Zeg tegen jezelf: ‘Het is goed zo’.

Ter inspiratie een liedje van Brigitte Kaandorp en Theo Nijland (met dank aan Willemijn de Jong).

 

Wil je nog meer sleutels voor meer rust en plezier in je werk? Meld je aan voor mijn gratis online training op maandag 11 januari om 19.30 uur op Calendly – May Schoeber 

 

Fijne dag,

May

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *