‘Ik weet het eigenlijk niet’

‘Ik weet het eigenlijk niet’

Dit overkwam ooit mijn buurmeisje toen ze op het punt stond te gaan trouwen. Ze wist ineens niet meer of ze de uitverkoren man wel wilde en de bruiloft werd afgezegd. Het was een drama.

De vader van de bruid-to-be wilde haar troosten met de woorden dat hij nooit wat aan die man gevonden had en helemaal niet bij haar paste. Maar gelukkig voor het stel kwam alles weer goed en een jaar later ging de trouwerij toch door. Helaas is het tussen vader en dochter nooit meer goed gekomen.

Ze wist het gewoon even niet. Er zeurde wat. Ze had het lef hier naar te luisteren en nam de tijd om er bij stil te staan. 

Ken jij dat gevoel, dat je het even niet meer weet? Dat je je bijvoorbeeld ineens afvraagt of je jouw werk nog wel leuk vindt. Of dat je een op het oog mooi aanbod krijgt, maar dat onmiddellijk door je heen schiet: ‘Ik weet eigenlijk niet of ik dit wel wil.’

Dat je als huisarts in gesprek bent met een patiënt en jezelf ineens afvraagt: ‘Wil ik dit eigenlijk wel?’ Of als coach jezelf afvraagt of je nog wel achter jouw manier van werken staat. Ken je dat?

Een ongemakkelijk gevoel. We willen het graag wel weten. Weten wat we willen en wat we moeten doen. Dat voelt veilig, competent, alsof we grip hebben. Het liefst gaan we daarom snel aan dit gevoel voorbij.

We negeren het bijvoorbeeld en doen maar wat, waardoor het voor anderen lijkt alsof we het wel weten. Maar niet voor onszelf. Ergens blijft iets zeuren. 

 

Een van de grootste risico’s op een burnout is niet stil staan bij een zeurend gevoel. Een zeurend gevoel is een teken dat het ergens in je leven beter kan. 

Neem dus wel even de tijd als het zeurt en check met hulp van mijn overzicht van het verschil tussen stress en flow. Download ‘m hier!

 

Heb het goed,

May

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *