Dopamine

Dopamine is een stofje in onze hersenen en speelt een belangrijke rol in ons beloningssysteem. Het geeft ons een tevreden gevoel. Bijvoorbeeld na het eten, hardlopen of seks. 

Als het ware zegt je lichaam: ‘Goed dat je dit doet’. Want je moet fit blijven, eten en seks hebben voor het overleven van de soort. Inmiddels zijn we zover geëvolueerd dat je van bijna alles een dopa-shotje kunt krijgen als het maar voor jou bevredigend is. 

Eindelijk eens wat eerder opstaan als je dat moeilijk vindt, een gesprek voeren met een lieve collega of het schrijven van een blog. Huppakee, dopamine aangemaakt. Tot zover helder?

Stel dat je meer wilt bewegen en je gaat in de pauze 10 minuten een ommetje maken. Je krijgt dan als beloning dopamine. Je denkt: Ha, fijn! Dat heb ik toch maar mooi gedaan. 

De volgende dag krijg je nog een beloning, want alleen al de gedachte dat je dit kunstje nog eens gaat herhalen geeft je alweer dopamine. Terwijl je nog geen stap hebt gezet!

Dus alleen al de gedachte aan iets wat je dopamine geeft wordt beloond. Goed nieuws voor mensen in lockdown.

Je kunt dus:

  • Op reis met je atlas op schoot lekker op de bank met een kop thee erbij
  • Festivalfoto’s bekijken en luisteren naar bijbehorende muziek
  • Herinneringen ophalen aan liederlijke feestjes op warme zomeravonden

Et cetera, et cetera. 

Je creëert hiermee een opwaartse spiraal. En een goed humeur is de beste remedie tegen stress. 

Het tegenovergestelde is ook waar: hoe meer je focust op het gevaar, des te rotter je je voelt en des te … etc. Aan jou de keus.

 

Kies je voor minder stress en je veerkracht versterken? Begin eens met te kijken waar je nu staat en Download ‘De verschillen tussen stress en flow’ lijst – May Schoeber

Goeie week,

May

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *