Talking heads

Als een soort neutraal commentaar ploppen regelmatig de woorden ‘Talking heads’ in mijn hoofd op als ik zit te kijken naar een online vergadering of cursus.

Zo ook afgelopen maandag toen ik in totaal 7 uur naar een schermpje moest kijken: een meeting, een les en ’s avonds nog een vergadering over de energietransitie. Die avondbijeenkomst heb ik helaas met lichte wanhoop vroegtijdig verlaten.

Kijkend naar die ‘talking heads’ dreig ik namelijk telkens in slaap te vallen. Het gebeurt me gewoon. Het maakt niet uit of het onderwerp interessant is, of ik moe ben, de mensen aardig of juist niet.

Ik moet alles uit de kast trekken om erbij te blijven; hier heb ik nooit last van als ik met een cliënt(en) online werk. Hoe kan dit?

Om op deze vraag antwoord te krijgen heb ik mij gewend tot prof. Erik Peper, die zich in het onderwerp ‘Techstress’ heeft gespecialiseerd en er een boek over schreef. Erik Peper woont in de VS dus het betrof hier een online bijeenkomst.

Dat verklaart waarom ik niet goed heb onthouden wat de reden is van mijn slaap. Gelukkig weet ik nog wel wat je hier tegen kunt doen:

  1. Ga staan in plaats van zitten.
  2. Beweeg om de 5 minuten (of minder als je langer dan ik je aandacht erbij kunt houden); eventueel zet je het beeld uit.
  3. Maak notities. Niet alleen hou je daarmee jezelf wakker, je onthoudt ook nog eens beter wat er gezegd wordt.
  4. Adem iets sneller, dus hoger op de borst. Niet te veel natuurlijk, dan ga je hyperventileren.
  5. Maak de bijeenkomst persoonlijk door je voor te stellen dat de ander echt naar jou kijkt en tegen jou praat. Communiceer met de spreker alsof hij/zij voor je zit: knik, schud ‘nee’, geef een duimpje, dat soort dingen.

Als je nog meer tips voor me hebt, dan hoor ik ze graag.

Wil je zelf tips voor andere zaken die jou stresseren? Bel (06-15406851) of mail (mail@mayschoeber.nl) me voor een online kennismaking waarbij je gegarandeerd wakker blijft.

Fijne dag,

May

Met dank aan prof. Erik Peper 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *